Чиповање: Представљене нове личне карте

У Сарајеву су јуче представљане нове личне карте с чипом, односно могућношћу употребе различитих врста електронских сервиса путем електронске идентификације носиоца тог документа. Презентација, како је казао потпредсједник њемачке компаније “Мухлбауер” Лудвиг Хубер, има за циљ помоћи локалним, кантоналним и ентитетским институцијама у квалитетнијој припреми њихових информационих система за имплементацију електронске личне карте. Фотографија у […]

четвртак, мај 16, 2013 / 11:46

У Сарајеву су јуче представљане нове личне карте с чипом, односно могућношћу употребе различитих врста електронских сервиса путем електронске идентификације носиоца тог документа.

Презентација, како је казао потпредсједник њемачке компаније “Мухлбауер” Лудвиг Хубер, има за циљ помоћи локалним, кантоналним и ентитетским институцијама у квалитетнијој припреми њихових информационих система за имплементацију електронске личне карте.

Фотографија у боји, податак о крвној групи и држављанство те лични подаци исписани ћирилицом и латиницом новине су на овим личним картама. Због ПИН кода нико се други осим власника неће моћи служити овим документом.

У чип који је уграђен похрањују се и штите подаци, а на њој је и ознака за врсту исправе с циљем да се она користи и за путовање ван БиХ.

Директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) Синиша Мацан казао је да електронска лична карта омогућава да институције у БиХ пружају електронске сервисе грађанима.

– Лична карта је урађена по посљедњим стандардима и препорукама ЕУ. Ова врста докумената код нас се издаје од 1. марта – казао је Мацан, додајући да тренутне личне карте важе до њиховог истека.

Иначе, “Мухлбауер” је у више од 80 земаља присутан с израдом одређених биометријских докумената (личних карата, пасоша, возачких дозвола…).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *