ЦИК: У Котор Варошу се муљало са гласовима из коверте

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас одлуку да поступак опозива начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића из СНСД-а није проведен у складу са законом. Овакву одлуку ЦИК је донио након што је Апелационо одјељење Суда БиХ, на жалбу Вучановића, поништило претходну одлуку Комисије која је првобитно утврдила да је опозив начелника општине Котор […]

уторак, март 10, 2015 / 16:36

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас одлуку да поступак опозива начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића из СНСД-а није проведен у складу са законом.

Овакву одлуку ЦИК је донио након што је Апелационо одјељење Суда БиХ, на жалбу Вучановића, поништило претходну одлуку Комисије која је првобитно утврдила да је опозив начелника општине Котор Варош проведен у складу са законом.

Предсједник ЦИК-а Стјепан Микић рекао је да је Суд у рјешењу навео да Комисија није довољно пажње обратила на бираче који гласају путем поште, а чији су гласови могли да утичу на исход референдума о опозиву начелника.

“Чињеница је да је комисија за провођење опозива начелника Котор Вароша 28. новембра доставила пошти 1.070 коверата са гласачким материјалом од чега су неки отпремљени истог дана, а већи дио тек 1. и 2. децембра, односно послије референдума одржаног 30. новембра”, рекао је Микић.

Оцијенивши да се неко намјерно поигравао гласачким листићима за гласање путем поште, Микић је констатовао да је Комисија за провођење поступка опозива раније требало да упути бирачки материјал.

За члана ЦИК-а Суада Арнаутовића најспорније је што је жалба заснована на кашњењу достављања бирачког материјала бирачима који гласају путем поште, за шта је одговорна Комисија за провођење поступка опозива, односно чланови општинске администрације којима је шеф начелник општине.

“Међутим, чињеница је да људи који су требали да се изјасне нису имали прилику”, закључио је Арнаутовић.

На референдуму, 30. новембра прошле године, за опозив Вучановића гласало је 3.286 бирача, против је било 2.975, док је 67 листића било неважећих.

Разлика између гласова “за” и “против” износи 491 глас, због чега је оцијењено да су гласови путем поште могли да утичу на исход гласања.

Апелационо одјељење Суда БиХ поништило је претходну одлуку Централне изборне комисије да је опозив начелника општине Котор Варош Далибора Вучановића проведен у складу са законом.

Вучановић је жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ упутио након што ЦИК није прихватио извјештај Републичке изборне комисије која је оцијенила да провођење опозива није у потпуности било у складу са законом и да су уочени пропусти могли да утичу на резултате референдума.

Апелационо вијеће Суда БиХ утврдило је да је Вучановићева жалба основана и наложио ЦИК-у да преиспита своју одлуку и утврди чињенично стање.0 КОМЕНТАРА

  1. Колико су ови јадни из СНСД када изигравају вољу народа. Сви пропусти су пропусти њиховог начелника. Тада су водили кампању како ће СДС муслиманским гласовима срушити њиховог начелника. Када су га срушили српским гласовима, сада се ваде на гласање поштом. Јад и биједа СНСД!

Оставите одговор