03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

ЦИК није признао инстант бошњачење Обренове СДС-овке

Нина Букејловић (СДС) неће добити мандат у Народној скупштини Републике Српске након што је Суд Босне и Херцеговине прихватио жалбу па ће чланови Централне изборне комисије морати именовати другог кандидата из реда бошњачког народа у Републици Српској.

понедељак, 5 новембра, 2018 / 23:45

Суд је морао одлучити да ли је Нина Букејловић Српкиња или Бошњакиња, односно да ли је имала право на компензацијски мандат у НСРС.

Нина Букејловић се 2016. године на локалним изборима изјаснила као Српкиња, да би двије године касније постала Бошњакиња.

Изборним законом је регулисано да у истом изборном циклусу није дозвољено мијењати национални идентитет.

Занимљиво је да су чланови ЦИК-а првобитно игнорисали ту законску одредбу, коју је исправио суд.

У НСРС мора бити најмање по четири Бошњака и Хрвата.

Нина Букејловић је била кандидат СДС-а из Добоја.

Детаљније о овом случају прочитајте на повезаној страници.

Нини Букејловић испитују Бошњаштво, да би јој дали или узели компензациони мандат2 КОМЕНТАРА

 1. Сада је лијепо затворити у лудницу.
  Прије 6-7 година поплава у једном стану и пошаље мене општина да то поправим.
  Међутим дјевојка година као и Нина неће да отвори стан а доле комшији само плафон да отпадне.
  Изађе она на ходник,јебе од до муслиманима, најјаче је било када се дере у стубишту“ ово је Русија није вам ово Турска мвј“.
  Онај човјек на крају позва полицију.
  Док смо чекали Полицију покушам је убиједити да нам отвори стан, неће плаћати радове она и као „највећи“ аргумент кажем јој да се морамо припремити за Божић јер је то било око 4. или 5. јануара ( мислећи да је и она Српкиња). Само ме погледала,скоро пристаде али опет неће зато што је комшија којег плави „Турчин“.
  Углавном,када је дошла полиција и отворила стан она је такву вриску,режање испуштала да је мој помоћник буквално блокирао од страха.
  На крају када су је легитимисали и испитали она је муслиманка, родитељи јој убијени у Луци.
  Психологија и психијатрије знају како се лијечи тако стање.
  Има помоћи за тебе Нина,за СДС је касно.
  Они су сада све само нису Српска Демократска Странка.

 2. Нина је овдје (била) „ад-хок“ Бошњакиња у покушају, тј само за ову сврху. Дежурни моралисти (читај се*оње) ће кренути са моралисањем, али ако у политици тражите морал и поштење, тражите на погрешном мјесту.

  Уосталом, у ефбиху то је устаљена пракса. Тамо у ДН фед.БиХ готово и имамо (готово) само такве „Србе по потреби“, тј који ће се зарад позиције изјаснити као Срби а радити у корист својих партија, што и није спорно, али увијек и против српских интереса.
  Зато, у фед.БиХ клуб Срба у ДН фед.БиХ, вјеровали или не, никад није покренуо механизам заштите националног интереса. А само да подсјетимо да Срби ни дан данас нису конститутуивни, и ћиричица нема право на живот, у 5 кантона фед.БиХ. Али ето никад ни та питања да покрену. Што говори о тим Србима, били они неки Харис Плехо, Расим Смајић, Нермин Бјелак, неки Којовићи, Шућури или који већ, пардон „Србима по потреби“.

  Овдје се џева дигла око Нине, која је покушала нешто што је како видимо обавезна матрица понашања у ефбиху.

  Но има нешто важније у овој причи. У НС Српске имамо обавезну квоту Хрвата и Бошњака, по 4. То није спорно, уобичајена пракса у цивилизованом свијету за коју користимо појам позитивна дискриминација, и како би се припадници мањина осјећали комфорније у некој земљи.

  Сад иде оно АЛИ. Та се законска регулатива користи искључиво за националне мањине или мањинске етничке скупине.
  По апелацији бошњачког члана предсједништва уставни суд БиХ је 2000. донио одлуку да су и Бошњаци и Хрвати конститутивни народ у Српској, а Срби у ефбиху.
  Самим тим није разумно да користе погодности (позитивну дискриминацију) који иначе користе националне мањине.

  Наравно да није добро било кога ускратити, уосталом што не желиш себи, е пожели ни другом, но овдје је питање принципа. Неки олако подносе апелацију УС БиХ (гдје знају да ће због свог састава донијети „повољну и жељену“ пресуду), па онда се одлука селективно спроведе, конкретно ова, Срби ни дан данас нису конститутивни у неким кантонима ефбиха, а на другој страни би користио погодности које није разумно да користиш. Не иде брате.

Оставите одговор