Цијене у марту више за 0,7 одсто

Цијене производа и услуга, који се користе за личну потрошњу у БиХ мјерене индексом потрошачких цијена у марту у просјеку су више за 0,7 одсто у односу на претходни мјесец, рекао је директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић. Према његовим ријечима, превоз је у просјеку поскупио за 1,8 одсто, храна и безалкохолна пића за […]

уторак, април 26, 2011 / 21:59

Цијене производа и услуга, који се користе за личну потрошњу у БиХ мјерене индексом потрошачких цијена у марту у просјеку су више за 0,7 одсто у односу на претходни мјесец, рекао је директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић.

Према његовим ријечима, превоз је у просјеку поскупио за 1,8 одсто, храна и безалкохолна пића за 1,6 одсто, рекреација и култура 0,2 одсто, намјештај, уређаји за домаћинство и редовно одржавање куће, те остала добра и услуге за 0,1 одсто.

Милиновић је навео да је превоз поскупио јер су цијене горива и мазива веће за 3,5 одсто, те због раста цијена у одржавању и поправци превозних средстава, док су цијене хране веће јер су хљеб и житарице поскупиле за 4,7 одсто, поврће за 3,4 одсто, воће за 2,5 одсто, масти и уља за 1,7 одсто, шећер, џем, мед и други кондиторски производи за један одсто, месо за 0,1 одсто.

Цијене алкохола и дувана у марту су ниже за за 0,9 одсто, становање, вода, електрична енергија, плин и други енергенти за 0,4 одсто, здравство за 0,2 одсто, те ресторане и хотели за 0,1 одсто.

У одјељку "становање, вода, електрична енергија, плин и други енергенти" цијене су ниже јер је дошло до појефтињења електричне енергије, плина и чврстих горива, у здравству је забиљежено снижење цијена јер су појефтинили лијекови и остали медицински производи.

У одјељку "ресторани и хотели" снижене су цијене које се односе на услуге исхране и пића у ресторанима, кафеима, баровима и слично.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *