Цијене скочиле за 14,1 одсто

БЕОГРАД- Инфлација у Србији у марту већа је за 2,6 одсто у односу на фебруар, а у односу на децембар за 5,5 одсто, док су мартовске цијене у односу на исти мјесец прошле године повећане су за 14,1 одсто, показују подаци Републичког завода за статистику. Највећи раст цијена забиљежен је у групама – алкохолна пића […]

среда, 13 априла, 2011 / 16:23

БЕОГРАД- Инфлација у Србији у марту већа је за 2,6 одсто у односу на фебруар, а у односу на децембар за 5,5 одсто, док су мартовске цијене у односу на исти мјесец прошле године повећане су за 14,1 одсто, показују подаци Републичког завода за статистику.

Највећи раст цијена забиљежен је у групама – алкохолна пића и дуван за 5,8 одсто, храна и безалкохолна пића 5,3 одсто, здравство 1,6 и хотели и ресторани 0,7 одсто.

"То је далеко изнад онога што централна банка сматра прихватљивим и улази у категорију неповољних сценарија", прокоментарисао је статистичке податке гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

Он је навео да ће инфлација имати узлазни тренд до оног тренутка када достигне врхунац у другом тромесечју ове године, а затим ће почети њено постепено смањивање.

Стручњаци Међународног монетарног фонда и Европске комисије су у одвојеним извјештајима указали да је Србија лани са инфлацијом од 10,3 одсто била рекордер у региону, а да ће и ове године достићи скоро 10 одсто.

Европска комисија наводи да је инфлација почетком 2011. године наставила да се убрзава, при чему је у фебруару била 12,6 одсто виша него годину дана раније, као посљедица базних ефеката, као и поскупљења хране и виших цијена енергената.

Међународна агенција за утврђивање рејтинга "Дан и Бредстрит" сматра да ће у Србији притисак увозних цијена и даље бити јачи усљед јачања курса динара према долару. Ова агенција је дала своју прогнозу за просјечну инфлацију у Србији од 10 одсто за ову годину, а 2012. године би била око осам одсто са ризиком који тежи повећању.

Представник ММФ-а Србији Богдан Лисоволик сматра да главни цјеновни шокови долазе од хране, тако да држава може много да уради да стабилизује цијене одговарајућом тржишном и антимонополском политиком.

"Ако жетва буде добра овог љета, перспективе за смањење инфлације ка циљаном распону су јако добре", напоменуо је Лисоволик.Оставите одговор