Цијена злата обара нов рекорд

ЛОНДОН – Цијена злата је премашила границу од 1.300 долара за фину унцу (31,1 грам) остваривши нови рекорд захваљујући високој тражњи тог племенитог метала, као сигурног инвестиционог инструмента. На њујоршкој берзи „Comex” цијена злата за децембарске испоруке је достигла 1.301,3 долара за унцу, преноси „МаркетВоч”. Цијена прометних испорука на Лондонској берзи метала је данас достигла […]

петак, септембар 24, 2010 / 22:10

ЛОНДОН – Цијена злата је премашила границу од 1.300 долара за фину унцу (31,1 грам) остваривши нови рекорд захваљујући високој тражњи тог племенитог метала, као сигурног инвестиционог инструмента.

На њујоршкој берзи „Comex” цијена злата за децембарске испоруке је достигла 1.301,3 долара за унцу, преноси „МаркетВоч”.

Цијена прометних испорука на Лондонској берзи метала је данас достигла рекордних 1.299,9 долара за унцу.

Експерти „Комерцбанке” указују да инвеститори на злато гледају као на стабилну валуту, јер су недавне акције свјетских централних банака повисиле страховања од обезврјеђивања неких валута.

Ова бојазан сигурно ће подстаћи раст цијене злата у дугорочној перспективи, предвиђају аналитичари.

Цијену злата подстиче и даље слабљење америчког долара према евру и другим свјетским валутама.

У претходних 12 мјесеци цијена злата је повећана 28 одсто, што је премашило темпо раста свјетског тржишта капитала и већине индустријских метала.

У свјетлу раста цијена злата многе металуршке компаније планирају или су већ обавиле иницијалну јавну понуду акција својих подружница везаних за експлоатацију злата.

Швајцарска компанија „Гленкоре”, један од водећих свјетских трговаца сировинама и металима, прошлог мјесеца је најавила да ће 2011. године понудити своје акције на берзи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *