Цијена пшенице ће се формирати за 10 дана

Откупна цијена пшенице у Републици Српској биће формирана у наредних десет дана, у складу са тржишним цијенама у региону и на продуктним берзама, речено је на састанку представника ресорних министарстава, Јавног предузећа „Робне резерве Републике Српске“, млинара, пекара, пољопривредника и предузећа „Житопромет“ Бијељина. На састанку је истакнуто да су млинари спремни да откупе све произведене […]

четвртак, јун 20, 2013 / 15:13

Откупна цијена пшенице у Републици Српској биће формирана у наредних десет дана, у складу са тржишним цијенама у региону и на продуктним берзама, речено је на састанку представника ресорних министарстава, Јавног предузећа „Робне резерве Републике Српске“, млинара, пекара, пољопривредника и предузећа „Житопромет“ Бијељина.

На састанку је истакнуто да су млинари спремни да откупе све произведене количине меркантилне пшенице, чији квалитет буде одговарао стандардима квалитета за складиштење и прераду за људску исхрану.

Договорено је да ће млинари ове године произвођачима пшенице понудити откуп уз истовремену исплату, замјену пшенице за производе млинске индустрије и услужно складиштење пшенице.

Приликом откупа захтијеваће се задовољавање општих технолошких параметара, а у погледу сорти пшенице неће бити посебних захтјева, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Произвођачи пшенице очекују овогодишњу откупну цијену од 0,44 до 0,45 марака по килограму.

У Републици Српској, у јесењој сјетви, пшеницом је засијано око 42.000 хектара, а очекује се просјечан принос од четири тоне по хектару.

На састанку представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства трговине и туризма, Јавног предузећа "Робне резерве Републике Српске", Удружења пекара и млинара, Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске и бијељинског "Житопромета" констатовано је и да сиво тржиште брашна нарушава тржишне односе и вриједносни ланац у производњи пшенице и брашна, те да је потребна јача активност у сузбијању ове појаве.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *