Цијена гаса у Европи пробила историјски максимум

Цијена гаса у Европи на отварању трговања у уторак први пут у историји премашила је хиљаду долара за хиљаду кубних метара, показују подаци берзе ИЦЕ.

среда, 29 септембра, 2021 / 14:06

Након објаве тог податка, цијена септембарских терминских уговора на холандском чворишту ТТФ-у порасла је на 1.031,3 долара за хиљаду кубика, а укупни раст цијена плина од почетка дана премашио је 11 посто. Након тога цијена је пала и стабилизовала се на око 1.010 долара, али и даље је на историјском рекорду.

Цијена терминских уговора на ТТФ -овом чворишту у достизала је и 1.040 долара за хиљаду кубика.

Европско тржиште гаса у првој половини године суочило се с одливом укапљеног природног гаса (ЛНГ) на азијско-пацифичко и јужноамеричко тржиште, чији је удио у увозу пао с 41,5 на 31 одсто. Количински су испоруке ЛНГ -а у Европу у том раздобљу пале за 10,74 милијарди кубних метара или 15,9 одсто.

Ових је дана предсједник управе руског Газпрома Алексеј Милер рекао да су заостајање у упумпавању гаса у подземна складишта у Европи и растућа потражња за гасом довели до тога да су цијене гаса у Европи обориле рекорде.

Залихе у европским складиштима су на историјски ниском нивоу за ово доба године. Токови гасовода из Русије и Норвешке били су ограничени. То је забрињавајуће јер су нешто мирнији временски услови смањили производњу вјетрогенератора док се старе европске нуклеарне електране постепено гасе или су постале склоније прекидима – што гас чини још потребнијим. Очекује се да ће чак и обично хладна зима на сјеверној хемисфери додатно повећати цијене природног гаса у већем дијелу свијета.