Цијена бакра ће изаћи на 20.000 долара

Ниске резерве бакра учиниле су овај метал "врућом робом” на тржишту, чија цијена биљежи константан и одржив раст. Према новим прогнозама америчке централне банке његова вриједност би до 2025. године могла да се попне на 20.000 долара по тони.

понедељак, 10 маја, 2021 / 23:14

Прошле недеље вредност бакра је први пут у протеклој деценији прескочила 10.000 долара, и ту није стала са растом. Очекује се да би у наредним годинама могла достићи 13.000 долара по тони, мада неки прогнозирају и њено дуплирање.

Мајкл Видмер, стратег Банке Америке за робну трговину, каже да ће цијена овог метала и убудуће расти зато што понуда једва успијева да засити тражњу. Према његовим ријечима, понуда за сада успијева да покрије три недјеље траженог бакра унапријед.

Ова ситуација би могла додатно да се погорша када свјетска економија почне снажно да се опоравља од пандемијског шока, односно када се производња врати на преткризне нивое. Тада се већ очекују озбиљне несташице.

За скок цијене бакра, осим његове несташице, побринули су се и растући индустријски сектори, попут оних за производњу батерија за електричне аутомобиле или полупроводника, којима је бакар неопходан у производњи.