11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

ЦИА потврдила да је знала како је саудијски принц наручио убиство Кашогија

Саудијски престолонаследник Мохамед бен Салман "одобрио” је убиство саудијског новинара Џамала Кашогија 2018. године, показује данас објављен извјештај америчке обавјештајне службе са кога је скинута ознака тајности.

петак, 26 фебруара, 2021 / 22:04

"Дошли смо до закључка да је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бен Салман одобрио операцију у Истанбулу у Турској да се ухвати или убије саудијски новинар Џамал Кашоги”, пише у том документу националне обавјештајне управе на четири странице.

Предсједник САД Џозеф Бајден је тражио да се са извјештаја скине ознака тајности коју је ставио његов претходник Доналд Трамп.

Централни закључак извјештаја био је навелико очекиван јер је убрзо после убиства Кашогија 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу било пренијето да су обавјештајни званичници дошли до тог закључка. Кашоги је био критичар престолонадледниковог ауторитарног учвршћивања власти.

"Престолонаследник је сматрао Кашогија пријетњом за краљевину и уопштено је подржавао прибјегавање насилним мјерама уколико је потребно да се он ућутка”, додаје се у документу, преноси Бета.

У Извјештају се истиче да је саудијски престолонаследник од 2017. године имао "апсолутну контролу” над обавјештајним и безбједносним службама краљевине што чини врло мало вјероватном хипотезу да су саудијски званичници могли да спроведу такву једну операцију без зеленог свјетла од принца.

Америчка обавјештајна служба такође претпоставља да је у вријеме Кашогијевог убиства Мохамед бен Салман одржавао такву атмосферу да његови сарадници нису смјели да доведу у питање добијена наређења да "не би били отпуштени или ухапшени”.

Бајден који је прије свог избора у новембру сматрао да се према Саудијској Арабији треба понашати као према изопштеној држави због тог случаја покушао је да ублажи ситуацију и јуче је позвао саудијског краља Салмана телефоном први пут од доласка у Бијелу кућу.

У извјештају о разговору Бајдена и саудијског краља наводи се да су говорили о дугогодишњем партнерству двије земље, и нису помињали убиство новинара, усредсриједивши се на регионална питања као што су Иран и рат у Јемену.

Ипак, пошто овај извјештај није званично објављен до сада, јавно приписивање одговорности одражава "прекор” саудијском принцу и могуће да ће одредити тон у односима нове америчке администрације и Саудијске Арабије.

Бајден је раније критиковао Саудијску Арабију али Бијела кућа сматра ту земљу у неким контекстима својим стратешким партнером.

Саудијски престолонаследник је рекао 2019. да преузима "пуну одговорност” за убиство јер се догодило док је он на тој функцији, али је негирао да га је наредио.

Саудијски званичници рекли су да је Кашогијево убиство дијело одметнутих саудијских безбједносних званичника. Саудијски судови прошле године су саопштили да су осудили осам Саудијаца на затвор за убиство Кашогија, нису дали њихова имена.

САД објавиле визне рестрикције за 76 Саудијаца

САД су објавиле данас да уводе визне рестрикције за 76 Саудијаца оптужених да су "пријетили дисидентима у иностранству”, а прије свега саудијском новинару Џамалу Кашогију убијеном 2018. године у саудијском конзулату у Турској.

Мјере су најављене убрзо после данашњег објављивања извјештаја америчке обавјештајне службе у коме се оптужује саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман да је "одобрио” убиство новинара Џамала Кашогија. Са извјештаја који је састављен раније данас је скинута ознака тајности.

Ове мјере донијете су на основу новог прописа који амерички Стејт департмент назива "Кашоги забрана” (САД) и према коме треба да се забрани улаз у САД свакој особи оптуженој да је напала, у име власти своје земље, дисиденте или новинаре у иностранству, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен у саопштењу.

Идентитет и функције Саудијаца против којих су уведене ове прве мјере нису наведени.

"Џамал Кашоги је платио животом да изрази своје мишљење”, рекао је Ентони Блинкен и објаснио да хоће да "казни државе које пријете и нападају новинаре или особе које сматрају противницима изван својих граница само зато што они користе своје основне слободе”.

"Рекли смо врло јасно да вантериторијални напади и пријетње Саудијске Арабије активистима, дисидентима и новинарима треба да престану. САД их неће толерисати”, рекао је Блинкен у саопштењу, преноси Бета.