ЦХП Добој тражи Голићкину смјену и прича о корупцији и урбициду

Центар за хуману политику затражио је од Владе и Народне скупштине РС да се ставе ван снаге коруптивне одредбе Закона о уређењу простора и грађењу којим се омогућавају честе измјене регулационих планова, одложено плаћање буџетских обавеза и финансирање израде планске документације од стране инвеститора.

понедељак, мај 11, 2020 / 09:04

Наведене одредбе озакоњују корупцију и погодују интересима грађевинара, јер омогућују честе, наручене и штетне измјене регулационих планова по захтјеву инвеститора и одложено плаћање ренте и накнаде за уређење грађевинског земљишта на десет година без камате. Затражена је смјена и кривична одговорност министра за просторно уређење у Влади РС Сребренке Голић због предлагања коруптивних законских одредби из 2013. године, неуспјешног покушаја легализације бесправно изграђених објеката и урбицида.

Од Тужилаштва РС затражено је да истражи кривичну одговорност добојских градоначелника, начелника градског одјељења за просторно уређење и других због више десетина коруптивних измјена регулационих планова, начина уписа, додјеле и формирања грађевинских парцела и могуће власничке или друге повезаности представника власти са неким грађевинским фирмама.

Последњи примјер је измјена регулационог плана због градње мањег пословног објекта на парцели на којој су били дјечије игралиште, паркинг за стамбене зграде и зеленило, која је у протеклом периоду неколико пута цијепана и незаконито додијељена за градњу супругу предсједнице Окружног привредног суда у Добоју, брату првог предсједника добојског СДС и другим.Оставите одговор