ЦХП Добој: Не градите пословни објекат на водном земљишту

Након катастрофалних поплава 2014. године, када се у Добоју утопило 11 грађана и настала штета од неколико стотина милиона КМ, наставља се деструкција корита ријеке Босне, водног земљишта и објеката за заштиту од поплава.

уторак, 20 марта, 2018 / 13:58

За пропусте у поплавама 2014. године нико није одговарао и грађани са разлогом страхују да би град Добој поново могао бити поплављен. Невладине организације, које су проводиле плаћене пројекте након поплава 2014. године, не реагују на деструкцију и пропусте надлежних ентитетских и градских институција због којих су Добој и друга подручја угрожени од поплава.

На водном и водоплавном земљишту, преко пута тржног центра "Беламионикс" у Добоју, припрема се локација за изградњу пословног објекта, иако су градња објеката и извођење других радова на водном земљишту изричито забрањени чланом 105 Закона о водама. Од 1997. године на водном земљишту незаконито су изграђени бувља пијаца, 3 бензинске пумпе и други објекти због којих је Добој био поплављен 2014. године.

Центар за хуману политику поново је затражио од Вода Српске, Републичке водне инспекције, града Добоја, Министарства унутрашњих послова и тужилаштава да се спријечи градња новог пословног објекта на водном земљишту, уреди корито ријеке Босне, врате функције водном земљишту и објектима за заштиту од поплава и истражи одговорност надлежних ентитетских и градских институција.

Предсједник центра,

Момир Дејановић