ЧЕЗ изгубио спор против Владе РС у случају Гацко 2

Чешка енергетска компанија /ЧЕЗ/ изгубила је спор против Владе Републике Српске за безуспјели заједнички пројекат изградње термоелектране Гацко два, због чега су Чеси за трошкове судског процеса у касу Српске били принуђени да уплате 100.000 евра, пишу "Независне новине". То произилази из дјелимичне пресуде од 7. јула ове године којом се Међународни арбитражни суд при […]

среда, 24 августа, 2011 / 10:21

Чешка енергетска компанија /ЧЕЗ/ изгубила је спор против Владе Републике Српске за безуспјели заједнички пројекат изградње термоелектране Гацко два, због чега су Чеси за трошкове судског процеса у касу Српске били принуђени да уплате 100.000 евра, пишу "Независне новине".

То произилази из дјелимичне пресуде од 7. јула ове године којом се Међународни арбитражни суд при Међународној трговинској комори у Паризу прогласио ненадлежним за процес против Владе РС закључујући да она није страна у спору у којем је ЧЕЗ третирао као трећеоптужену.

Суд је у поступку оцјењивања надлежности утврдио да Влада РС није била иницијална страна у Споразуму о имплементацији пројеката изградње ТЕ Гацко два који су 16. маја склопили ЧЕЗ, "Електропривреда РС" и Рудник и термоелектрана Гацко.

Поступак пред трибуналом по тужби ЧЕЗ-а се наставља, али сада против другооптужених, Рудника и Термоелектране Гацко и "Електропривреде РС", а пресуда по том дијелу тужбе очекује се у љето 2013. године.

ЧЕЗ је међународну арбитражу против РиТе Гацко, "Електропривреде РС" и Владе РС покренуо 19. маја 2009. године у Паризу зубог наводног одустајања од изградње друге фазе ТЕ Гацко два.Оставите одговор