Четверочлана коалиција конституише власт у Федерацији

САРАЈЕВО – Предсједници четири бх. политичке странке, потписнице Платформе о заједничком дјеловању и имплементацији изборних резултата у БиХ, приступиће проведби изборних резултата конституисањем Парламента Федерације БиХ, избором предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ и Владе.  Ово је један од закључака данашњег састанка лидера Социјалдемократске партије БиХ, Странке демократске акције БиХ, Хрватске странке права БИХ и […]

петак, март 4, 2011 / 17:57

САРАЈЕВО – Предсједници четири бх. политичке странке, потписнице Платформе о заједничком дјеловању и имплементацији изборних резултата у БиХ, приступиће проведби изборних резултата конституисањем Парламента Федерације БиХ, избором предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ и Владе.

 Ово је један од закључака данашњег састанка лидера Социјалдемократске партије БиХ, Странке демократске акције БиХ, Хрватске странке права БИХ и Народне странке Радом за бољитак, одржаног у Сарајеву у касним послијеподневним сатима.

На састанку је констатовано да су се Хрватска демократска заједница БиХ и ХДЗ 1990 одбили придружити овом блоку странака, те да су одбиле и приједлог предсједника СДА БиХ Сулејмана Тихића о принципима расподјеле хрватских позиција у извршној и закондавној власти.

Према том приједлогу, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 имали би двије трећине (или три петине), укључујући и позицију предсједавајућег Вијећа министара БиХ и једну министарску позицију, те предсједника Федерације БиХ и три министарске позиције, док би СДП, ХСП и НСРЗБ добили преосталу једну трећину (или двије петине) хрватских позиција, што је у складу са њиховом заступљеношћу у Клубу Хрвата Дома народа Парламента Федерације БиХ.

"Како је већ прошло пет мјесеци од одржавања избора, а два ХДЗ-а и даље блокирају имплементацију изборних резултата – конституисање власти у четири кантона, те избор делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ из тих кантона (Хрвата, Срба и Бошњака), спречавајући тако формирање власти у Федерацији БиХ и држави БиХ, СДП, СДА, ХСП и НСРЗБ одлучиле су да приступе имплементацији изборних резултата конституисањем домова Парламента Федерације БиХ, избором предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ и Владе Федерације БиХ", наводи се у заједничком саопштењу странака учесница данашњег састанка.

Истиче се како је ова одлука једини начин да се спријече могуће штетне посљедице "које грађани трпе свакодневно, нарочито оне које би могле услиједити због неусвајања буџета Федерације БиХ".

"Ако не би било буџета, у питање би било доведено финансирање буџетских корисника међу којима су најбројнији и најзначајнији борачко-бранитељска популација, пензионери, просвјетни и здравствени радници и друге категорије које се финансирају из буџета. Посљедице неформирања власти у прописаним роковима могло би бити угрожавање функционисања цјелокупног система и саме државе БиХ", наводи се у саопштењу, које је новинарима подијељено након састанка.

О формирању власти данас су у Сарајеву разговарали предсједници СДП БиХ Златко Лагумџија, СДА Сулејман Тихић, ХСП Звонко Јуришић и НСРЗБ Младен Иванковић-Лијановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *