Четири шиитска демонстранта осуђена на смрт

Војни суд у Бахреину осудио четири шиитска демонстранта на казну смрти због убиства двојице полицајаца током антивладиних демонстрација прошлог мјесеца, објавили су данас медији. Током истог поступка још тројица шиитских милитаната осуђена су на доживотну казну затвора. Ово су прве смртне казне од када су почели нереди током протестних демонстрација у овом малом краљевству у […]

четвртак, 28 априла, 2011 / 15:21

Војни суд у Бахреину осудио четири шиитска демонстранта на казну смрти због убиства двојице полицајаца током антивладиних демонстрација прошлог мјесеца, објавили су данас медији.

Током истог поступка још тројица шиитских милитаната осуђена су на доживотну казну затвора.

Ово су прве смртне казне од када су почели нереди током протестних демонстрација у овом малом краљевству у Заливу.

Седморица мушкараца се терете због убиства државних службеника током вршења дужности, као и због терористичке завјере, наведено је у оптужници коју је представио војни тужилац на почетку суђења 17. априла.

Протести у шиитском Бахреину у коме влада сунитска династија, избили су послије "буђење народа" у Египту и Тунису, гдје су срушени дугогодишњи аутократски режими.

Више од 60 одсто становника Бахреина чине шиити и они желе да имају исти третман као и сунити.

Међутим, позиви појединих радикалних опозиционих лидера за свргавање монархије узнемирили су суните, који страхују да би то ишло на руку Ирану.

Већ дуже од мјесец дана демонстранти из шиитске већине захтијевају од сунитских власти Бахреина да спроведу уставне реформе и омогуће већу слободу.

Краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа 15. марта је у земљи на три мјесеца увео ванредно стање, чиме је "овластио команданта оружаних снага да предузме све неопходне мјере за заштиту земље и грађана".