Четири европске земље придружиће се азијској развојној банци

Француска, Њемачка и Италија сагласиле су се да прате примјер Британије и да се придруже међународној банци за развој на чијем је челу Кина, што представља још један ударац америчким напорима да западне државе задржи изван нове институције, пише британски дневник "Фајненшел тајмс". Лист наводи, позивајући се на европске званичнике, да одлука четири земље да […]

уторак, март 17, 2015 / 10:40

Француска, Њемачка и Италија сагласиле су се да прате примјер Британије и да се придруже међународној банци за развој на чијем је челу Кина, што представља још један ударац америчким напорима да западне државе задржи изван нове институције, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

Лист наводи, позивајући се на европске званичнике, да одлука четири земље да постану чланови Азијске инвестиционо-инфраструктуралне банку /АИИБ/ представља велики проблем за Вашингтон, који је поставио питање да ли ће нова банка имати високе стандарде управљања, те неопходне еколошке и социјалне мјере.

АИИБ је основана прошле године у Пекингу ради подстицаја инвестиција у Азију у секторима, транспорта, енергетике, телекомуникација и друге инфраструктуре.

Ова банка сматра се ривалом западној Свјетској банци и Азијској банци за развој.

Кина је нешто раније саопштила да осниваче АИИБ чини укупно 26 земаља, углавном из Азије и Блиског истока.

Јапан, Аустралија и Јужна Кореја још се нису придружили овој банци, мада је аустралијски премијер Тони Абот изјавио током викенда да ће ускоро донијети одлуку о АИИБ-у. Јужна Кореја још води преговоре са Кином и осталим земљама о могућем учешћу.

Јапан, осим САД, има највећи удио у Азијској банци за развој. /0 КОМЕНТАРА

 1. “Француска, Њемачка и Италија сагласиле су се да прате примјер Британије и да се придруже међународној банци за развој на чијем је челу Кина, што представља још један ударац америчким напорима да западне државе задржи изван нове институције, пише британски дневник „Фајненшел тајмс“.“

  Ја мислим да је ово ударац Русији, а не САД.

  Давно сам ја на овом порталу писао да је Путинова стратешка грешка отклон од Запада и да највећи интерес за сибирски простор има Кина. Пренасељена земља у експанзији, а преко пута, сасвим близу, празан Сибир.

  Ја ово, за разлику од стратега Курбле, не гледам као на распад НАТО, него као на један нови савез Кине са земљама чланицама НАТО (Њемачка, Британија, Француска, Италија).

  Да сам на Путиновом мјесту добро бих размислио.

 2. kurbla, 18.03.2015. 10:22:13

  “Jesi ti ikad čuo za onu narodnu: Đe paščad nisu bijesna ni kuća nije tijesna.“

  Ја сам чуо за ону народну: Ђе чељад нису бијесна, ни кућа није тијесна.“

  Откуд у твојој пословици пашчад умјесто чељади, нека се позабави хемићимчад.

  Управо је ту и опасност јер је једнима кућа тијесна , а другима пространа. Или се ти можда залажеш да се то равномјерно распореди?

Оставите одговор