Цетињски парох се оградио од Иринеја: Црногорци нису Срби

Ректор цетињске богословије Гојко Перовић оградио се данас од дијела изјава патријарха српског Иринеја којима он оспорава постојање црногорског народа и карактерише их као Србе. „Његова светост, српски патријарх је дао изјаву са којом се не би сагласио дио свештеника и вдерника Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске”, казао је Перовић Радију Слободна Европа, коментаришући […]

петак, октобар 5, 2012 / 16:03

Ректор цетињске богословије Гојко Перовић оградио се данас од дијела изјава патријарха српског Иринеја којима он оспорава постојање црногорског народа и карактерише их као Србе.

„Његова светост, српски патријарх је дао изјаву са којом се не би сагласио дио свештеника и вдерника Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске”, казао је Перовић Радију Слободна Европа, коментаришући Иринејеву изјаву из интервјуа недељнику НИН, да ће се „видјети гдје ће отићи Црногорци и да ли ће постати Италијани, Ватиканци, можда и Албанци”.

„Ако Црногорци ‘оће да се одрекну било какве везе са српством, из свог наслеђа морају да избришу Светог Петра Цетињског, Његоша и краља Николу, који су говорили да су Срби”. А ако њих избришу, питање је шта је остало, шта је онда Црна Гора”, казао је Иринеј.

Парох цетињски Перовић, међутим, наводи да разумије изјаву српског патријарха, јер је вријеме када је он „стицао сазнања о Црној Гори више у сагласности са ставовима краља Николе од прије 100 година, него са савременим Црногорцима”.

„Како је краљ Никола све Црногорце доживљавао као Србе, а Црну Гору као српску краљевину, тако ни његова светост Иринеј не може да разумије да у данашњој Црној Гори постоји више националних идентитета, политичких и идеолошких профила”, указао је Перовић.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Ма да, промијени се нација од дјетињства до пубертета, а камоли до старости. Сад си Француз, сутра Етиопљанин. Прекосутра можда и Еским. Али Србин ниси…
  И Енглезе је срамота што су Енглези…

 2. Nije tebi lako, moj Josephe. Jako si ograničen (po sopstvenomm priznanju), voliš lagati izvrćući tuđe riječi, a uz sve to pojavili se neki bezobraznici koji ne dopuštaju da im ti odrediš i kažeš koje su oni nacije. Nikako ti nije lako.

  Lijep pozdrav

 3. immortal, 05.10.2012.

  Мене не интересује које си ти нације данас а које сутра, да ли ћеш парадирати с педерима и пљувати на Цркву. Имаш сву (неограничену) слободу. Ту сам ограничен, признајем. Из те своје ограничености и коментаришем неограничености око себе.

 4. A šta drugo da budem, kad sam to. Ja sa tim šta sam nemam nikakvih problema, moj Josephe. Isto tako nemam problema ni sa onim što su drugi. Neću im valjda ja to propisivati.

  Lijep pozdrav

 5. immortal, 05.10.2012

  А шта мислиш ти, као Србин који не мрзи себе јер је Србин, нити мрзи друге Србе што су Срби, нити прописује другим Србима шта ће бити, макар били и Срби, јесу ли твоја дјеца Срби?

 6. Nisu, vjerovatno su Meksikanci. Moj Josephe, tebe je srpstvo baš preopteretilo. Opusti se malo, čovječe. Čovjek ima toliko „boja“, „mirisa“ i „ukusa“ koji su nadnacionalni, a ti se uhvatio samo srbovanja. Nije to dobro za tvoje zdravlje. Uči malo strane jezike, zaradi neku lovu, pa odi da živiš u raznim zemljama bar nekoliko mjeseci, ako ne i godina, da vidiš kakvi su sve i šta mogu ljudi. Držiš samog sebe u zarobljeništvu, čovječe. Prvo bi trebalo da budeš čovjek, pa onda sve ostalo.

  Kad slobodan čovjek jednom shvati šta je, nema više potrebe to da ponavlja svaki dan. Ovi što svaki dan ponavljaju šta su, to mora da rade sa nekim dobrim razlogom, a taj razlog definitivno nije da su baš sigurni u sebe.

  Lijep pozdrav

 7. immortal, 05.10.2012

  Својим познавањем страних језика сам задовољан. Својим познавањем стране књижевности нарочито. Својим примањима могу задовољити своје потребе. Путујем на мјеста у иностранству која сматрам да су вриједна видјети, нажалост, не онолико колико бих желио, али нисам незадовољан ни тиме.
  Сматрам се прво човјеком, па онда свиме осталим.
  Не држим ја себе у заробљеништву, него те питам, шта мислиш могу ли твоја дјеца одлучити да не буду Срби у некој години свог живота?

 8. Šta je razlog povlačenju sad kad je postalo interesantno, moj Josephe? Je li te nešto uznemirilo? Bojiš li se da će se pokazati da si ti ipak prvo Srbin, pa tek onda čovjek?

  Lijep pozdrav

 9. immortal, 05.10.2012

  Мени нешто и ниси интересантан. Нисам пљувач по природи па ми се неда.
  И Србин је човјек. Неки, укључујући и мене су на то поносни. Неки, на то пљују, макар пљунули и на себе.
  Лијеп поздрав: мир с тобом

 10. Šta ti se ne da? Kiselo je grožđe, je li tako, moj Josephe? Šta si prvo, čovjek ili Srbin? Još prije sat vremena si bio potpuno siguran. Joj, svi vi profesionalne patriote što svaki dan ponavljate da ste Srbi i tražite nevjernike i izdajnike ste sumnjiviji od novčanice od 6 dolara. Zbog vas ovdje i jeste sve manje ljudi svaki dan.

  Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *