Честитке и од нас: Првих 20 година Биг радија

Фронтал.СРБ се придружује честиткама колегама са у рату прослављеног бањолучког радија, старог колико и држава нам. Три и по ратне године, уз акумулатор и неонску сијалицу, многи су се обавјештавали искључиво посредством овог медија. За телевизију у Бањој Луци није било 220 волти у утичници, а државни радио је био готово исти као и данас. […]

среда, 21 марта, 2012 / 10:20

Фронтал.СРБ се придружује честиткама колегама са у рату прослављеног бањолучког радија, старог колико и држава нам.

Три и по ратне године, уз акумулатор и неонску сијалицу, многи су се обавјештавали искључиво посредством овог медија. За телевизију у Бањој Луци није било 220 волти у утичници, а државни радио је био готово исти као и данас.

Ако се у вријеме рата контролисање информација од стране државе и могло разумјети, онда је опет и послије рата, у условима окупације, Биг радио радио и даље своју ратну функцију. На истом су се могли чути и ставови оних особа које не одговарају господарима из СФОР-а и ОХР-а. А то треба упамтити.

Можда неки мисле да се радио данас слуша само у колима и старинским кафанама без ди-џеја, али то је само зато што још нису провалили интернет. Овим се честитка првог и јединог ћириличног портала западно од Дрине завршава, а у остатку мало агенцијских података:

БИГ значи ВЕЛИКИ?

Бањолучка радио станица "Биг", једна од првих приватних радио станица на подручју бивше Југославије, обиљежила је данас 20 годинa од оснивања.

Власник и директор "Биг" радија Љубиша Крагуљ рекао је да овај медиј данас емитује три програма – на првом се емитује евергрин музика, на другом народна и на трећем најновији хитови за младе.

Према његовим ријечима, сигнал другог програма "Биг" радија чује се до Брчког, други до Брода, а трећи програм је локалног карактера.

"Наш највећи успјех је да смо издржали као Република Српска и да нас има онолико колико има Републике Српске", рекао је Крагуљ.

Он је додао да је ова радио станица почела да ради са 50 запослених, али да се тај број због кризе смањивао, те да сада на "Биг" радију ради 15 људи.

"Данас је веома тешко бити у медијима на начин на који то ми радимо и тешко је бити независан. РАК од почетка није била наклоњена нашем радију", рекао је Крагуљ.0 КОМЕНТАРА

 1. СРЕЋАН 20. РОЂЕНДАН БИГ РАДИЈУ!

  Сјећам се првог дана емитовања, када нису још имали водитеље, само ишла фантастична музика. Касније у рату у мраку уз БИГ радио. Имали су велику терапијску улогу, да колико-толико нормални психички останемо. Мислим и да је и на БИГ-у Старчевица најзаступљенија. 😉

 2. Биг је наш БРЕНД, заиста волим их слушати иако су посљедњих година значајно смањили квалитет свог програма. Разумијем да је криза, али дефинито Буцо мора одријешити кесу.

  Сјећате ли се култних емисија типа Ја тако мислим – Гуго Лазаревић, Коментар седмице, Гуњина Блаблаоница, Урбана Екстраваганца?

  Прве поставе Биг радиа су биле феноменалне. Сви ти људи су оставили неизбрисив траг у нашим животима. Толико креативности, иновативности, патриотизма на тако мало мјеста све то БЕЗ ЈЕДНЕ МАРКЕ!

  Сад су ми постали напорни у задње вријеме. Имам осјећај да само отаљавају посао. Креативност им је у дефициту, а музички уредници су мало онако опорији за мој укус, али и даље слушам их.

  Шта нам се догодило? Зашто смо уништили оно најбоље што смо имали? Никад ми неће бити јасно.

  Јел’ Саша Никић отпјевао пјесму 12 звјездица?

 3. Ја мислим да јесте.

  Елем, слажем се. Увијек слушам БИГ, увијек је подешено на БИГ и морам да кажем да ме гризе савјест сваки пут када покушам да слушам нешто друго. Слажем се са Будишиним критикама, али то морају да прихвате као позив да се врате на старо.

  Вјечно захвални нашем БИГ РАДИЈУ! 😀

  Гуња је институција!!! 😀

 4. Meni je ovo danas smijurija u odnosu na stari Big. Komentari voditelja su poprilično problematični i teški za slušanje. Kakva je ono politika – neka rusofilska, konzervativna, naprednjačka, antisarajevska, ksenofobična, antiglobalistička??

  Gugo Lazarević i mamurni glas iz hidrometeorološkog saveza su bili pravo osvježenje.

 5. Старац, блиско сам повезан са БИГ-ом, па ти морам казати да се вријеме помјерило напријед у ових 20 година, а политика је и тада била као што си поменуо, само сада многима не годи или ти то ниси могао скапирати са својих 15-ак година? БИГ је најмање мијењао ставове у ових 20 година, само клинци у других 10 година БИГ-а немају знања и шарма да то ураде као она стара екипа гдје је Гуња био 7 играч, Гуња је постао много важан када су отишли, Опа, Црнадак, Сашо В., Дејановић, Владана, Вера, Алекснадра Брочета, Авлијаш, Маца, Момо, Скака као стручни спортски коментатор (најјача прича о кошарци у бившој Југи, Теги је мала маца био за Скаку), Деда Бране Миљевић, ма ко би све побројао.. Они су то радили из љубави и идеала, када се послије рата требало почети живјети, Буцо то и није тако схватао, а људи су се покушали пронаћи у другим причама жељни живота, напредовања и стварања породица. Штета што то БИГ Буцо није могао сконтати и испоштовати. Такође, са промјеном политичке моћи БИГ губи значајне донаторе, Творница Дувана и Бањалучка пивара су одласком СДС и Буциног кума Чавића значајно мање учествовали упростору за оглашавање, а клинци који су дошли нису били маштовити као побројана екипа, па да се долазеће фирме рекламирају код њих. Сјећате ли се када Ван Гог и БИГорганизују наградну игру, па из авиончића избаце једну ципелу изнад БЛ, а ко је нађе може доћи по другу? Сјајна зеза је то била. Живјели још дуго и честитам..