Честитамо двије деценије пењачком клубу Икстрим – пресловљавањем на српски

Некада би заиста објавили неку вијест, али језик који се користи у њему је толико другачији, да не помаже ни пресловљавање на српско писмо. У том преводу, за који немамо времена и снага, не изостаје чињеница да у опсешној историји клуба Република Српска није поменута ни једном, а државна заједница (БиХ) јесте. Више пута.

субота, април 17, 2021 / 11:50

Можда је овакав језик и правопис заправо нешто што условљава непомињање Републике Српске? На њеном матерњем писму то изгледа овако:

Пењачки клуб Еxтреме основан је 2001.године и од тада успјешно развија спортско пењање у Бањалуци, кроз редовне школе пењања за дјецу и одрасле и уређење нових пењалишта, преко 500 смјерова, у природи на локацијама око Бања Луке. Овај клуб успјешно организује међународне кампове и фестивале са циљем промоције Бања Луке, организује државна и међународна такмичења у спортском пењању на вјештачкој стијени, организује акције чишћења отпада у близини пењалишта и доприноси позитивном окружењу и добрим вибрацијама.

До сада је неколико хиљада грађана Бања Луке имало прилике учествовати у тренинзима, школама, камповима, фестивалима спортског пењања у посљедњих 20 година колико постоји и ради овај клуб. Неколико хиљада страних туриста је посјетило уређена пењалишта око Бања Луке и послало позитивне слике авантура у свијет, док их десетине хиљаде чека да дођу и започну нову пењачку авантуру у Бањалуци. То су забиљежили и многи свјетски часописи попут Натионал Геограпхиц, Роцк анд Ице, Бергwелтен, Цлимаx, Клеттерн. Занимљива је податак да је само један видео са пењачког фестивала погледало преко 100 милиона људи на Фацебоок-у.
Опис клуба

Историја Пењачког клуба "Еxтреме" почиње 2001. године када се окупља група ентузијастичних спелеолога и алпиниста у заједничкој жељи да представе узбудљиви и за Бањалуку нови спорт – спортско пењање. У сарадњи са Соколским друштвом изграђена је прва вијештачка стијена у Соколском дому, купљена опрема за пењање, гдје почињу први тренинзи. Заједно са изградњом вијештачке стијене, тада највеће у БИХ, јавља се потреба за уређењем спортско-пењачких смијерова у природи.

Први пењачки смјерови су опремљени на обали рјечице Сутурлије у Бањалуци, укупно 10 смјерова. Ово мало пењалиште је и даље омиљено излетиште за пењаче који имају сасвим мало времена за пењање, будући да је из центра Бањалуке доступно бициклом за свега 15ак минута. Био је то први, логични корак у константној кампањи овога клуба за уређење што већег броја смјерова у природи и жељи да подјеле радости пењања са што већим бројем спортиста, грађана и дјеце.

Пењалиште Камени мост, укупно 46 смјерова, 23км од БЛ. Ова импресивна стијена, која је највећи камени мост у Босни и Херцеговини је дуго била највеће пењалиште у близини Бањалуке. Први вишедужинци и први опремљени смјерови тежине 8а (а вјероватно први опремљени 8а у БиХ) су настали на овом пењалишту. Ту су се такође одржала 3 међународна радна кампа, на којима су се опремали нови пењачки смјерови и чистио се терен од отпада који локални становници бацају из домаћинстава.

Пењалиште у кањону Тијесно, укупно 114 смјерова, 17 км од БЛ. Ова локација је значајна јер су први пењачки смјерови направљени 80 тих година. Занимљиво је видјети остатке старе пењачке опреме и присјетити се какви су ентузијасти први пењачи у кањону били. Сада се у кањону налазе спортски смјерови у секторима Слалом, Амфитеатар (Ђедак), Окер, Црна стијена, Преко воде и један боулдеринг сектор испод тврђаве Звечај. Црна стијена је такође сектор у ком се налази први испењани 8а (Еаст ис тхе беаст, 25м) у БиХ. Са екстензијом ова "Звјер" прелази у 40 метарски 8б, који јос чека прво слободно вођење.

Уз ове смјерове ПК "Еxтреме" је помогао опремање спортских смјерова у Националном парку "Козара" укупно 30 смјерова на такозваном Зечијем камену.

Пењалиште Пецка, укупно 118 смјерова, 80 км од БЛ. Ту је такође, у мају 2011. одржано и такмичење "Пецка Роцк Цхалленге" на 25 потпуно нових смјерова. Пецка ипак, има потенцијал да постане највеће спортско пењалиште са кратким смјеровима у БиХ са процјењемим потенцијалом од преко 200 смјерова.

Поред ових пењалишта пењачки клуб Еxтреме је уредио и сљедећа пењалишта: Скубаљ, Мачкића Камен, Клековача, Желин, Соколов камен, а тренутно ради на уређењу пењалишта на Љубачеву.

На иницијативу бањалучког Пењачког клуба "Еxтреме", Универзитет у Бањалуци додијелио је простор у студентском кампусу. До тада ПК Еxтреме је тренирало у Соколском дому гдје се и данас налази до тада највећа вјештачка стијена у БИХ. Овај пројекат отварања највећег пењачког центра у региону омогућен је једногодишњим свакодневним волонтерским радом ентизијаста и чланова клуба. Овај простор, висине између 9 и 6 метара је савршен за постављање високе стијене и боулдера, пружа довољно простора за тренинг, разгибавање и дружење.

Пењачки водич за Босну и Херцеговину који броји скоро 500 страница најрепрезенетативнији је штампани примјер промоције пењања који ће заинтересовати хиљаде заљубљеника у авантуризам и пењање. Водич је штампан на српском и енглеском језику.

Пењачке школе и тренинзи у пењачком центру у Кампусу
Пењачки клуб Еxтреме сваке је године у периоду од 2001. до 2021. године организовао бесплатне школе пењања за све заинтересоване одрасле особе, али и за основце. Трајање школе је око мјесец и по два пута седмично у вечерњим терминима. Школа и обука су бесплатни, Након успјешно положене школе пењања полазници се могу укључити у редовне тренинге клуба, те долазити сваким даном од 18.00 – 22.00 часова Пењачки клуб Еxтреме обезбјеђује сву потребну опрему. Поред часова који ће бити одржани биће организована 2 – 3 одласка на пењалишта у околини Бања Луке (Сутурлија, Камени мост, Козара) или уколико буде интересовања и дводневно камповање на Пецкој. Тренутно је активно 50 дјеце у клубу и око 100 активних пењача.

Фестивали

Пењачки фестивал "Дрилл & Цхилл Цлимбинг анд Хигхлининг фестивал" налази се у календару туристичких манифестација града Бањалуке. Овај фестивал, осим што промовише дио кањона Тијесно, пуно доприноси изградњи туристичких капацитета будући да након њега остаје велики број означених смјерова. Осим пењача, посебна атракција Фестивала су такозвани хајлајнери – акробате које ходају преко најлонског ужета између стијена кањона Тијесно. Сваке године се на овој спектакуларној манифестацији окупља рекордан број учесника из читаве БиХ, Европе, али и свијета. У току фестивала, учесници имају прилику да науче да праве нове пењачке смјерове, те да учествују у многобројним другим радионицама као сто су жонглирање, акробатика, јога, исправно тренирање за пењање и ферментација хране.Оставите одговор