Шведска сматра да ФИФА превише помаже Пољској избацивањем Русије

Пољска је требало 24. марта да игра у полуфиналу баража против Русије, али је руски тим избачен из такмичења због војне интервенције у Украјини. Фифа је навела да је Пољска тиме директно прошла у финале баража, у коме ће играти против бољег из дуела Шведске и Чешке.

четвртак, 10 марта, 2022 / 14:52

"После одлуке од 28. фебруара и суспензије руских тимова из такмичења у организацији Фифе и Уефе, Пољска ће 29. марта играти против побједника меча Шведске и Чешке", саопштила је Фифа.

Русија се жалила Суду за спортску арбитражу (ЦАС) на суспензију, тражећи да буде враћена у бараж за Свјетско првенство у Катару.

Искључујући могућност играња турнира три репрезентације или репесаж друге селекције у плеј-оф, Фифа је фаворизовала Пољску, што је осудио Фудбалски савез Шведске.

"Најразумније и спортски најпоштеније би било да Пољска има новог противника у полуфиналу. Разумијемо да је ово за Фифу тешка загонетка за рјешавање, али ипак треба да важи принцип играња под истим условима, односно играње и побједа у два такмичарска меча за пласман на Свјетско првенство", рекао је предсједник Савеза Хакан Сјестранд.

Одлуку Фифе осудио је и селектор Шведске Јане Андерсон, рекавши да је "потпуно сулуда са спортског гледишта", чак иако је поздравио искључивање Русије из такмичења.

"Потпуно смо концентрисани на припрему утакмице против Чешке. Желимо да одемо на Свјетско првенство и учинићемо све да тамо и одемо", навео је Андерсон.