Чешки сенат дошао у посјету Богданићу

Делегација Сената Парламента Чешке у посјети Министарствау здравља и социјалне заштите Републике Српске

среда, мај 16, 2018 / 00:39

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић примио је данас у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске делегацију Сената Парламента Чешке Републике, Одбора за здравство и социјалну политику на челу са госпођом Миладом Емеровом (Milada Emmerova). У пратњи делегације био је и економски дипломата при Амбасади Чешке Ладислав Хорак.

Циљ посјете чешке делагације јесте упознавање са ефектима поројеката реализованих у здравству, како на примарном тако и на секундарном нивоу, а посебно је било ријечи о пројекту Подршке изградњи капацитета и техничке помоћи за васкуларну хирургију.

Ова пројекат, који је започео још 2012. године успјешно је реализован на основу Меморандума о разумијевању за реализацију пројекта подршке изградњи капацитета и техничке помоћи за васкуларну хирургију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи. На основу меморандума, који је раније потписан од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Чешке развоје агенције потписани су и уговори за вриједне донације између УКЦ РС и Универзитетске болнице у Фочи са чешком компанијом „Vexim s.r.o.“ из Прага. Укупна вриједност опреме која је донирана је 104.695 евра (набавка медицинске опреме потребне за рад васкуларних хирургија у ове две установе – комплети хируршког инструментарија и мобилни ултразвучни апарати за преглед крвних судова).

Пројекат је обухватио и едукацију и стручно усавршавање васкуларних хирурга и медицинских сестара у најпрестижнијим болницама кад је у питању ова област медицине у Брну и Прагу, у земљи која је позната по развијеној васкуларној хирургији.

Донацијом у медицинској опреми заокружен је пројекат чешке владе и привредника развоју васкуларне хирургије у Републици Српској и том поводом, чешка делагација данас је и у посјети и хируршким клиникама Универзитетског клиничког центра Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *