Чешке мастиљаре, против Фолдина људине: Косово и Крим нису исто?

Овдје се види да је планета утонула у потпуно безакоње, у којим се институције као што је Међународни суд правде или Међународни олимпијски комитет, користе да би се залуђивали људи широм свијета, и одговарали од употребе здравог разума.

петак, 16 фебруара, 2018 / 12:31

Поводом петиције чешког опозиционог социјалдемократског посланика Јарослава Фолдине са захтјевом да Чешка повуче признање независности Косова, чешко Министарство спољних послова саопштило је да за такав корак у дипломатији, када је у питању Косово, нема разлога.

Фолдина је најавио петицију крајем прошлог мјесеца када је у чешки парламент на ратификацију стигао Споразум о избјегавању двоструког опорезивања између Чешке и Косова.

„Повлачење признања државе у међународном праву је сасвим вансеријски и изузетан корак. У случају Косова за то нема разлога. Такође, Међународни суд је донио пресуду према којој је Декларација о независности Косова била у складу са међународним правом“, саопштило је чешко МСП.

Чешко министарство упозорило је да би Чешку такав корак коштао кредибилитета у очима међународне заједнице, што је невјероватно духовита примједба, као и наредна изјава:

„Створила би се правна несигурност, на примјер, да ли важи и да ли може да се спроводи Споразум између Чешке и Републике Косово о враћању лица са нелегалним боравком, што је наш недвосмислени интерес“, саопштило је крајем јануара МСП чешкој новинској агенцији ЧТК.

Наиме, чешки МИП сигурно не би исту ствар рекао у случају Крима, као што је случај Косова и Метохије оправдао потезима тзв. Међународног суда правде, који је све, само не суд правде. С тим више, што је на Криму одржан референдум, а Шиптари су самопрогласили државу резолуцијом у парламенту. Но, једно је правичност, а друго је политички интерес. У овом чешком случају, понизност Америци, као некада Совјетском савезу.

Ово се разликује и од политике чешког предсједника Милоша Земана, који упорно не шаље амбасадора у Приштину, те жели боље односе са Руском Федерацијом, без обзира на став остатка НАТО.Оставите одговор