Церићева фетва против Зилкића

Реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ др. Мустафа еф. Церић је донио фетву против реису-л-улеме Исламске заједнице Србије Адема еф. Зилкића. Церић је истакао да фетву доноси користећи се шеријатским овластима из Меншуре, позивајући се на Устав Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и проводећи заклетву "да ћу дужност реису-л-улеме и врховног муфтије Исламске заједнице у […]

уторак, 13 новембра, 2012 / 16:23

Реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ др. Мустафа еф. Церић је донио фетву против реису-л-улеме Исламске заједнице Србије Адема еф. Зилкића.

Церић је истакао да фетву доноси користећи се шеријатским овластима из Меншуре, позивајући се на Устав Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и проводећи заклетву "да ћу дужност реису-л-улеме и врховног муфтије Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и Бошњака у свијету вршити савјесно и одговорно".

Церић у фетви, између осталог, наводи да "након ‘геноцида’ нико нема право да слаби и разбија духовно, национално, културно и политичко јединство Бошњака".

– Увјерен сам да рад и дјеловање Адема Зилкића спада у кур’анску категорију месџид-и дирара, чиме се наноси штета вјерницима и снаже противници, истакнуо је реис Церић.
Вјерницима, према фетви, није џаиз (дозвољено) Зилкића слушати, слиједити или клањати џуму-намаз за њим.

Према фетви, Зилкић се лажно представља и тако наноси велику штету и срамоту не само муслиманима у Србији и Санџаку, већ и на цијелом Балкану.

– Због тога тражим од Адема Зилкића да одмах и безувјетно престане са лажним представљањем. Такођер, захтијевам од Адема Зилкића да се извине муслиманима за нанешени им душевни бол. Ова фетве треба да буде порука и поука да више никад и никоме не падне на памет да ради ситног личног шићара продаје част наше вјере и одриче се права наше слободе у корист оних који ту нашу част и то наше право желе да згазе, наводи се у Церићевој фетви.0 КОМЕНТАРА