Церић: Бошњацима недостаје прави вођа

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић сматра да су пред Бошњацима "тешка искушења и велики изазови за очување и развијање вјерског, моралног, културног и националног интегритета, зато што су у пасивном стању и зато што је слаба њихова политичка организованост". Он је за "Дневни аваз" оцијенио да Бошњацима недостаје право и искрено вођство, те […]

понедељак, август 29, 2011 / 10:21

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић сматра да су пред Бошњацима "тешка искушења и велики изазови за очување и развијање вјерског, моралног, културног и националног интегритета, зато што су у пасивном стању и зато што је слаба њихова политичка организованост".

Он је за "Дневни аваз" оцијенио да Бошњацима недостаје право и искрено вођство, те да им је потребан "путоказ искрених и праведних људи који су спремни на жртву за опште добро".

Церић је додао да "болесне амбиције и интриге појединаца злоупотребљавају неупућене и неискусне људе који немају политичко, правно и економско знање".

Поглавар Исламске заједнице у БиХ оптужио је Странку демократске акције и Социјалдемократску партију БиХ да се стављају на страну оних који се, како каже, "ифтаре чварцима, клањају џеназу крмету, тероришу вјернике по џамијама у лову на вјештице", а "према налогу оних који мрзе и презиру све што је муслиманско".

Церић сматра да је један од главних разлога "напада на Исламску заједницу у БиХ и њене челнике у посљедње вријеме, посебно из Београда", у томе што је ова вјерска заједница у БиХ сада слободна и ван доминације било којег режима.

"Сада, када су су Бошњаци прешли у офанзиву, ови, који су навикли да нас само нападају и ругају нам се, изгубили су се, јер не знају како да се бране од легитимних захтјева Бошњака", сматра Церић.

Према његовим ријечима, Бошњаци све више прихватају панбошњачку идеју.

"Од деведесетих година прошлог вијека, на Балкану се рађа један стари-нови народ, који пише своју властиту историју", наводи Церић.Оставите одговор