Чепурин: Нећемо дати да се у СавБезу проријеђују сједнице о Косову

Москва ће бити уз Београд ако Лондон формално предложи измјену формата или динамике сједница о Косову и Метохији у Савјету безбједности УН, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

четвртак, 31 маја, 2018 / 10:13

"Ситуација на Косову и Метохији је таква да сједнице Савјета безбједности УН о ситуацији на Космету треба да буду отворене за јавност и у истом ритму као и до сада, на свака три мјесеца", рекао је Чепурин за "Вечерње новости".

Поводом информација да би Велика Британија, која ће у августу предсједавати Савјетом безбједности, могла да покрене питање проређивања сједница о Косову и Метохији или да затражи да се ти састанци одржавају иза затворених врата, Чепурин је објаснио да ова питања не зависе много од самог предсједавајућег.

"Процедура о овој теми је сложена. Није то тако једноставно да би рјешење могло да се нађе одмах, а и не зависи толико од тога ко предсједава Савјетом безбједности, већ од свих земаља чланица тог тијела", рекао је Чепурин.

Он је истакао да је много пријетњи и опасности, али да српска дипломатија ради професионално "са разумијевањем ко су им пријатељи и са ким ће бити заједно".

Истичући да Београд сигурно може да рачуна на Москву, он је навео да је Русија заинтересована за то питање јер разумије позицију Србије.Оставите одговор