Чепурин: Не мијењамо став о Косову и Метохији

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин поручио је да Москва неће мијењати став о Косову и да је предсједник Русије Владимир Путин, упоредивши ситуацију на Криму и Косово, говорио о двоструким аршинима када је ријеч о праву на самоопредјељење. "Одмах се види да он говори о двоструким аршинима. Директно ћу вам рећи: Русија није мијењала […]

субота, 8 марта, 2014 / 09:31

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин поручио је да Москва неће мијењати став о Косову и да је предсједник Русије Владимир Путин, упоредивши ситуацију на Криму и Косово, говорио о двоструким аршинима када је ријеч о праву на самоопредјељење.

"Одмах се види да он говори о двоструким аршинима. Директно ћу вам рећи: Русија није мијењала и неће мијењати свој став о питању Косова. Потпуно подржавамо Србију, како је то апсолутно непромјењиво било и прије", нагласио је Чепурин.

Он је рекао "Политици" да Амбасада Русије у Београду добија "невјероватно много много обраћања" у вези с подршком за ставове Москве о Украјини.

"Веома цијенимо однос српског народа и руководства Србије према нама… Ми, Словени, имамо врло добру врлину – жудњу за праведношћу. Када се боримо за правду никада се не заустављамо, идемо до краја. Потребно је учинити све да се људи у Украјини и на западу и истоку не би осјећали побијеђеним", истакао је Чепурин.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Чепурин је навео да било каква руска војна интервенција није разматрана, нити се разматра, те истакао да је потребно, без коришћења двоструких стандарда, рећи да ли се жели рат или мир.

Он је појаснио да је руски Савјет Федерације само дао право на употребу оружаних снага у случају стварне пријетње по живот милиона Руса који живе у Украјини.

"Све је то имало једну сврху – да се буквално охладе усијане главе", појаснио је Чепурин, поновивши да се у Кијеву догодио државни удар и насилно освајање власти.

Он је навео да се у Украјини дешава безакоње, иживљавање, укидање руског језика, ставља се на гласање и укидање ћирилице, за гувернере се именују тајкуни који су све паре Украјинаца изнијели из земље, а појавиле се и идеје о упостављању база НАТО у Украјини.

Чепурин је рекао да је током двије седмице 143.000 људи из Украјине затражило азил у Русији, али да је то тек почетак, те подсјетио на избјеглице у Србији и НАТО бомбардовање 1999. године, хиљаде убијених, уништену привреду, осиромашени уранијум, као и на случај "Рачак", као наводни повод за уништавање Србије.

"Шта сад хоћемо!? Да се у центру Европе, у земљи са 45 милиона становника, која је наш најближи пријатељ, запали братоубилачки рат. Због неког непогрешивог судије који не може да савлада своје живце", запитао је Чепурин.

Он сматра да би с циљем рјешења кризе потребан договор свих политичких снага и формирање владе националног јединства, затим нормализовати ситуацију у земљи, спријечити безакоње, одржати слободне демократске изборе, усвојити на референдуму нови устав, који би одражавао интересе свих политичких снага и региона Украјине.