Чепурин: Гас више неће ићи преко Украјине, Балкан се мора опредијелити шта ће

Обраћајући се учесницима научне конференције "Руски енергетски пројекти на Балкану послије ‘Јужног тока’", руски амбасадор је указао да је "Гаспром" чврсто изнио став да, када након четири године буде истекао уговор о транспорту гаса преко територије Украјине, гас више неће ићи тим путем у Европу, преноси Тањуг. "Нови правац, заједно са ‘Сјеверним током’, биће преко […]

понедељак, март 2, 2015 / 18:40

Обраћајући се учесницима научне конференције "Руски енергетски пројекти на Балкану послије ‘Јужног тока'", руски амбасадор је указао да је "Гаспром" чврсто изнио став да, када након четири године буде истекао уговор о транспорту гаса преко територије Украјине, гас више неће ићи тим путем у Европу, преноси Тањуг.

"Нови правац, заједно са ‘Сјеверним током’, биће преко територије Турске, а коначно одредиште биће на грчко-турској граници", истакао је Чепурин отварајући конференцију у Београдској пословној школи.

Према његовим ријечима, прелиминарни договор је да се изграде четири цјевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

"Гас ће ићи јужном маршрутом, преко Турске, доћи ће до границе са Грчком, и тада ћемо се договарати са Европском унијом", објаснио је Чепурин.

Сада земље, како је указао, укључујући оне у региону Балкана, треба да се опредијеле како ће се даље снабдијевати.

"Кључно је у наредним мјесецима, у периоду од пола године до годину дана, опредијелити се како да гас долази до крајњег потрошача", истако је руски амбасадор.

Напоменуо је да је важно одредити три ствари – испоруке морају бити поуздане, треба обезбиједити потребне количине које ће регион добијати и, као треће, потребно је утврдити прихватљиве цијене.

Чепурин је упозорио да данашња ситуација у геополитичком смислу уопште није лака.
Према његовим ријечима, искуство "Јужног тока" није успјело, те треба "своје интересе освјестити и играти активно своју улогу, пробијати бирократски и политички зид".

"Када будемо превазишли те зидове, трудићемо се да бранимо своје националне интересе, али и заједничке економске интересе и интересе велике Европе", закључио је амбасадор Чепурин.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор