Централна банка БиХ уништила 10 милиона новчаница

Централна банка БиХ уништила је у прошлој години 10,47 милиона комада новчаница конвертибилних марака разних апоена, јер су биле похабане и неподобне за платни промет.

среда, 17 априла, 2019 / 18:47

Према подацима Централне банке, лани је уништено и 6.164 комада кованог новца.

– Количински гледано, у 2018. години у односу на годину раније уништено је 3,9 милиона комада новчаница мање, односно номиналне вриједности 262 милиона КМ – навели су у Централној банци БиХ.

Осим тога, наводе у Централној банци, лани је регистрован укупно 2.381 комад фалсификованих новчаница и кованог новца свих валута и апоена.

– Фалсификованих новчаница конвертибилне марке било је 535 комада, највише у апоену од 100 марака, односно 214 комада или 40 одсто. У истом периоду регистровано је 1.538 фалсификата кованог новца конвертибилне марке, и то највише у апоену од једне марке, чак 93,82 одсто – навели су у Централној банци.

Подсјећају да примају оштећене новчанице и кованице КМ од физичких лица која поднесу захтјев за замјену у случају већих оштећења, уколико су испуњени услови који су прописани да би се извршила замјена.

– Конвертибилне марке неподобне за оптицај се уништавају на високо софистицираним машинским системима. Највеће количине уништених новчаница су похабане новчанице које су усљед употребе дотрајале, те им је знатно смањен квалитет папира и боја, односно својим изгледом нису подобне за даљи оптицај. Оштећени ковани новац је новац који је искривљен, окрњен, нагризен, односно који је изгубио аутентични облик – истакли су у Централној банци БиХ.

Економисти истичу да је хабање новца, посебно папирног, нешто сасвим нормално у цијелом свијету, те да се предвиђају одређене количине за замјену сваке године.

– Евидентно је да се смањује количина новца коју Централна банка уништи из тих разлога. Прије двије године имали смо рекордан износ оштећеног и уништеног новца и тада смо се суочили са појавом намјерног уништавања новца исписивањем разних симбола на новчанице. Захваљујући медијској кампањи која је тада спроведена, видљиви су резултати и таквих случајева је све мање – рекао је за „Глас Српске“ члан Удружења економиста РС СВОТ Александар Љубоја и навео примјер Македоније, која је увела специфична влакна захваљујући којима су новчанице отпорније.

Додао је да, имајући у виду животни стандард, грађани више рачуна воде о чувању новца, а све је израженији и тренд безготовинског плаћанка, што смањује хабање и уништавање готовог новца у платном промету, извјештава Глас Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *