Централна банка БиХ неће правити кованице од једног фенинга

САРАЈЕВО – Централна банка БиХ за сада нема намјеру да кује кованице од једног фенинга, мада би се тиме "стало украј" трговцима који остварују екстра профит на заокруживању цијена, с обзиром на то да их инспекције слабо контролишу, пише бањолучка штампа. "Анализе кориштења кованице апоена пет фенинга показале су да ковање кованица од једног фенинга […]

субота, јануар 8, 2011 / 09:18

САРАЈЕВО – Централна банка БиХ за сада нема намјеру да кује кованице од једног фенинга, мада би се тиме "стало украј" трговцима који остварују екстра профит на заокруживању цијена, с обзиром на то да их инспекције слабо контролишу, пише бањолучка штампа.

"Анализе кориштења кованице апоена пет фенинга показале су да ковање кованица од једног фенинга није рационално нити би било економски оправдано", навели су у Служби за односе са јавношћу Централне банке БиХ.

У удружењима потрошача истичу да би грађанима било лакше када би постојале кованице од једног фенинга с обзиром на то да трговци углавном нису поштени, па не заокружују цијене у складу са смјерницама Централне банке, те да с правом очекују да имају и најмање апоене кованица, као што имају земље окружења.

"Да су трговци поштени у заокруживању можда и не би био велики проблем. Али мало их је поштених. Углавном се комотно понашају. Инспекције то треба да контролишу, али је упитно колико су оне ревносне. Централној банци је најлакше рећи да је скупо ковати један фенинг, а вјероватно немају ни процјену колико то кошта", изјавила је Гордана Булић из Савеза удружења потрошача БиХ.

Секретар Удружења потрошача Кантона Сарајево Месуд Лакота истакао је и да је проблем код наплате услуга, јер купци када плаћају рачуне плаћају заокружену цијену, те да је рјешење ковање ситнијих кованица од пет фенинга.

Удружења потрошача раније су истакла да велики трговачки центри годинама мјесечно зарађују десетине хиљада КМ на заокруживању цијена, те да и сада на томе нелегално зарађују, с обзиром на то да нису сви испоштовали законску обавезу стару шест мјесеци да цијене исказују у апоенима који су у оптицају у БиХ.Оставите одговор