Центар у архитектонском расулу: Бањолучки архитекти, осим што пишу српским писмом, разумију се у свој посао

Као грађани Бање Луке и као људи који су свој професионални живот посветили обликовању и изучавању простора, обраћамо се широј јавности и надлежним институцијама са сљедећим увидима, ставовима и захтјевима:

понедељак, 11 јула, 2022 / 15:42

1. Предложена драстична увећања изграђености између улица Српске, Васе Пелагића и Др Тодора Лазаревића нису прихватљива јер нарушавају силуету, осунчаност и висинску регулацију центра града, масовно уводе стамбене функције (које су у овој мјери неодговарајуће за центар града), не пружају довољан квалитет становања, те угрожавају саобраћајни систем и генерални амбијент постојећих јавних, пословних и стамбених цјелина.

Подсјећамо да се до идејних рјешења за овако важне зоне преферирано долази кроз кроз институцију конкурса.

2. Изградња објекта за потребе Епархије Бањалучке у ширем простору наважнијег градског трга и даље нема оптимално рјешење. Значајан напредак остварен је одустајањем од градње у порти Храма Христа Спаситеља, али сматрамо да је нужно пронаћи и боља рјешења од предложене градње на рубу постојећег парка. И овдје подсјећамо на улогу и важност архитектонског конкурса, али позивамо и на испитивање опција употребе постојећих изграђених простора.

3. Евидентно је да постоји конфликтна ситуација везана за лоцирање подземне паркинг-гараже, парка и споменика палим борцима. Предложена измјена није на прави начин успјела да узме у обзир све ове параметре.

4. Град Бања Лука обавезао се, формално и неформално, на доношење стратешки важног документа за развој града: урбанистичког плана, чије се недостајање у планирању акутно осјећа током цијелог посљератног периода. Сматрамо да је неадекватно и неприхватљиво да се регулација простора од највишег значаја за град мијења пред само доношење урбанистичког плана, који би морао да обезбиједи ширу слику и комплексније параметре.

Због свега наведеног, захтијевамо да се процедура доношења Измјене дијела Регулационог плана дијела централног подручја града Бања Лука обустави, до доношења урбанистичког плана. Обраћамо се из добрих намјера, са свијешћу да Бања Лука већ дуго трпи штетне посљедице многих лоших урбанистичких пракси, али и уз увјерење да је у овом граду и даље могуће створити нове добре просторе и одговарајући животни амбијент.