Ченгићева: Подржавамо укључивање грађана у процесе евроинтеграција

Програм ЕУ „Европа за грађане“ подржава укључивање грађана у процес европских интеграција, јачање европског идентитета заснованог на заједничким вриједностима, те јачање међусобног разумијевања и толеранције између европских грађана, изјавила је представница Дирекције за европске интеграције БиХ Јасмина Ченгић. Уочи данашњег семинара у Сарајеву, током којег ће бити представљен овај програм, Ченгићева је рекла новинарима да […]

среда, 30 новембра, 2011 / 13:02

Програм ЕУ „Европа за грађане“ подржава укључивање грађана у процес европских интеграција, јачање европског идентитета заснованог на заједничким вриједностима, те јачање међусобног разумијевања и толеранције између европских грађана, изјавила је представница Дирекције за европске интеграције БиХ Јасмина Ченгић.

Уочи данашњег семинара у Сарајеву, током којег ће бити представљен овај програм, Ченгићева је рекла новинарима да се програми ЕУ, који су првенствено намијењени подршци интерним политикама ЕУ, одвијају путем разних активности.

"Програми ЕУ подржавају активности у разним областима, а данас имамо прилику да учинимо нешто и у области цивилног друштва. То подразумијева испуњавање неколико предуслова које земља мора испунити, а првенствено исказивање интереса за улазак у одређени програм, односно слање писма интереса надлежној општој управи у Бриселу за одређену област", објаснила је Ченгићева.

Након тога, додала је она, слиједи потписивање меморандума о разумијевању и плаћање "улазне карте", која се у првој години у највећем износу до 90 одсто суфинансира из ИПА фондова, док се остатак плаћа из државног буџета.

"БиХ је тренутно чланица два програма ЕУ и то за истраживање и технолошки развој и програм културе. Изразила је интерес за улазак у програм медија, аудио визуелну дјелатност и филмску индустрију и програм предузетништва и иновације", навела је Ченгићева.

Министарство правде БиХ задужено је за имплементацију овог програма, а да би његови корисници били што боље упознати о могућностима које он нуди, министарство, ДЕИ и ТАКСО канцеларија у БиХ, организовали су седам информативних радионица у земљи.

"Програм `Европа за грађане`, је програм повезивања организација цивилног друштва из БиХ са организацијама из ЕУ. Све активности се проводе из Брисела, а улога нашег министарства је да буде спона између организације цивилног друштва и Брисела, односно да потенцијалним корисницима помогне да што боље ураде своје пројекте", рекао је представник Министарства правде БиХ Горан Кучара.

Савјетник на пројекту ТАКСО Славица Драшковић навела је да за различите компоненте програма грантови износе између 15.000 и 20.000 евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *