Чеко: Мало смо финансијски дисциплинованији

Главни ревизор Републике Српске Бошко Чеко рекао је да се у посљедњој деценији финансијска дисциплина у Српској доста промијенила у позитивном смјеру. Чеко је подсјетио на то да су одређени акти и правилници који су донесени раније били врло штури и крути. "Тада је буџет планиран у три ставке, а данас је разрађен до детаља, […]

субота, новембар 26, 2011 / 08:29

Главни ревизор Републике Српске Бошко Чеко рекао је да се у посљедњој деценији финансијска дисциплина у Српској доста промијенила у позитивном смјеру.

Чеко је подсјетио на то да су одређени акти и правилници који су донесени раније били врло штури и крути. "Тада је буџет планиран у три ставке, а данас је разрађен до детаља, па имамо стратешко и годишње планирање", рекао је Чеко и додао да се побољшање показује и у односу према трошењу јавног новца, али да на томе још треба радити.

Он је напоменуо да се извјештаји главне службе за ревизију често политизују када дођу на расправу у Народној скупштини Српске, те да се врло мало дају приједлози и препоруке за унапређење онога што је служба констатовала.

Према његовим ријечима, извјештаје далеко више користи опозиција јер се, користећи их, бори за власт. "Опозиција генерише промјене и указује на недостатке и брже се долази до измјена прописа и закона, а с циљем јачања финансијске дисциплине и демократских односа", изјавио је Чеко вечерас за Радио-телевизију РС.

Главни ревизор Српске истакао је да посредством извјештаја не износи политичке ставове, већ указује на грешке које је потребно отклонити и побољшати резултате пословања.

Говорећи о притисцима, Чеко је навео да се они јављају у случајевима негативних мишљења или мишљења са резервом, те истакао да је притисак јавности на буџетскког корисника некада бољи од судских процеса. "Било је случајева када вам дође министар и каже да мисли да извјештај треба да буде позитиван или најмање са резервом. Једна врста притисака је и када се тражи ревизија ревизије", нагласио је Чеко.

Чеко је подсјетио да је у посљедњем ревизорском извјештају од 16 министарстава њих 12 добило извјештај са резервом, три позитивно, а Министарство породице, омладине и спорта негативно мишљење.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *