Чека се став Лешинара: Петокрака из 1926?

Овај графит, или мурал ако хоћете, освануо је у насељу Обилићево у Бањој Луци и представља грб клуба из времена комунизма.

четвртак, 18 јуна, 2020 / 06:16

Само његово постојање истовремено доказује двије ствари:

-петокраку у бившој СФРЈ поштују и сјећају је се као своје само Срби.

– када год је петокрака у игри као симбол, српско писмо мора бити латиница.

Сад, пошто је навијачка група ФК Борац, позната као Лешинари, већ одавно ван самоуправно-социјалистичке линије, чекаћемо да видимо њихов став о овом питању.

Није баш најјасније ко је и зашто направио овај мурал у Бањој Луци, те што се није ишло до 1926. године када је овај клуб и основан.5 КОМЕНТАРА

 1. То је историја Борца. У чему је проблем!?

  Хоћемо ли опет брисати историју, или би за промјену могли и нешто научити. Раздвојити добро од лошег и ићи даље трудећи се у добру.

 2. Nisam za ove vrste grafikologije kao na primjeru iz Obilićeva. Taj grb je naš klub imao dok je Titov režim otimao od Banjaluke i gradio po Sarajevu, Tuzli, Mostaru, a po Banjaluci raseljavao sve srpsko i dovodio muslimane, revidirao istoriju i balansirao fašiste i antifašiste, davao turska imena po našem gradu naseljima iako je Banjaluka vječito bila srpska. Od Turaka sem patnje i golgote ostao je jedino kastel i džamije, a za deceniju srpskoj kraljevstva dobili su i titulu prijestolnog grada, i banski dvor i gradski most, i pozorište, i gradski park i hramove i sve da počenomo ličiti na grad a ne na trusku vukohebinu.

 3. Па ово је историја Борца као и претходни и потоњи симболи које је имао. Под овим грбом је Борац освојио једини европски трофеј, а и југословенски. Требамо ли мијењати имена и прекарајати и крити историју клуба као што су ономад сусједи радили са пројектом „Н.К. Кроација“?
  Иако не контам шта је аутору била порука и циљ с овим муралом, чињеница је да је фудбал и клуб у вријеме овог грба значио нешто друго и није био узурпиран и приватизован од стране „спортских радника“ на начин на који је данас.

 4. Док се Срби не окану комуносатанистичке идеологије, симбола, Вроза и сл. нема нам среће. Једнако су страдали од кукастог крста и црвене звијезде. Нема битне разлике.

 5. Је ли Вања Лука имала фудбалски клуб прије 1941.?
  Шта је било са њим послије 1945.?
  Шта је било са Славијом из Сарајева?
  Зашто комунисти нису наставили континуитет рада клубова из Краљевине Југославије?
  Зашто су их погасили и формирали ФК Партизане, Црвене зв(иј)езде, Борце, Пролетере, Слободе,…, широм Југославије, а нарочито у Српским срединама?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *