Чека нас мини ледено доба!

Унаточ свим очекивањима, резултати трију одвојених студија указују на то да би активности Сунца могле бити слабије него досадашње. Астрономи су открили како електричне струје у унутрашњости слабе, а пјеге на површини који су показатељ Сунчеве активности блиједе. Откриће настало на темељу анализе 11-о годишњег Сунчевог циклуса, које упућује на то да Сунце улази у […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 21:28

Унаточ свим очекивањима, резултати трију одвојених студија указују на то да би активности Сунца могле бити слабије него досадашње. Астрономи су открили како електричне струје у унутрашњости слабе, а пјеге на површини који су показатељ Сунчеве активности блиједе.

Откриће настало на темељу анализе 11-о годишњег Сунчевог циклуса, које упућује на то да Сунце улази у фазу хибернације, објавили су амерички научници на јучерашњој конференцији о соларној физици на Универзитету Њу Мексико.  

Претпоставља се како ће са слабљењем Сунчевог циклуса доћи до климатских промјена на Земљи, иако није познато у којој су мјери активности те звијезде повезане с глобалним затопљењем.

Сунце се тренутно налази у циклусу 24, а максимум активности очекује се 2013. или 2014. године, но ова открића указују да до тог максимума ипак неће доћи те је могуће да се понови ситуација мини леденог доба из периода од 1645. до 1715., када на Сунцу готово уопште није било пјега.
Знанственици нису јединствени у својим закључцима, па неки од њих тврде како је повезаност Сунца и климе на Земљи превише комплексна да би се могла предвидјети.

– Три различита истраживања показују да се циклус Сунчевих пјега ближи хибернацији – рекао је помоћни директор америчког опсерваторија Солар Синоптиц Нетворк, Френк Хил.Оставите одговор