Чедомир Антић директор Кустиног Андрићевог института

Андрићград данас су посјетили Министар науке и технологије РС Јасмин Комић и историчар из Београда Чедомир Антић. „Значај оснивања Андрићевог института у оквиру Андрићграда у Вишеграду је пројекат од изузетног значаја за РС и цијели регион у који је укључена и Влада Србије. Очекујемо да ће до нове године овај институт бити основан у цјелини […]

четвртак, 9 августа, 2012 / 20:05

Андрићград данас су посјетили Министар науке и технологије РС Јасмин Комић и историчар из Београда Чедомир Антић.

„Значај оснивања Андрићевог института у оквиру Андрићграда у Вишеграду је пројекат од изузетног значаја за РС и цијели регион у који је укључена и Влада Србије. Очекујемо да ће до нове године овај институт бити основан у цјелини а симпозиј о Андрићу ће бити први значајан научни скуп који је палниран 30 јуна наредне године“, рекао је министар Комић.

Емир Кустурица каже да се у Вишеграду ствара институција по рецепту Гетеовог института у Њемачкој. „Имаћемо десет одјељења у којима ће бити покренут један нови начин живота у Андрићграду. Први симпозиј о Андрићу ће се тицати активности „Младе Босне“, јер нам слијди 2014 година када би многи појмови из филозофијуе и историје Балкана требали бити одбрањени баш у Андрићевом институту ,јер је и он био члан „Младе Босне“.

Кустурица је рекао да ће директор Андрићевог института бити Чедомир Антић , научни сарадник института за бакланске студије.

Антић је преузео одговорност директора у овом Институту и рекао да је ово почетак једног веома значајног посла за културу двије државе , мислећи на Србију и БиХ. „Пред нама је тежак пут стварања једног мултидисциплинарног института који ће дати допринос не само домаћој већ и европској науци“, казао је Антић.

„У јуну наредне године очекујемо прве опипљиве научне резултате а у наредном периоду ће Вишеград бити научна и културна пријестоница Балкана“, истакао је начелник општине Вишеград Томислав Поповић.

Према његовим ријечима у десет одјељења Андрићевог института, људи ће се бавити различитим друштевним наукама а како је замишљено, његова основа ће бити проучавање Андрићевих дјела и његов допринос нашој и свјетској култури.

Андрићев институт ће бити посвећен друштвеним наукама , књижевности и језику, археологији ,историји и умјетности, политикологији, филмској умјетности и неким другим наукама.

Планирано је да Институт има своју библиотеку специјализовану за науке којима ће се он бавити ,затим wеб сај по узору на сличне институте у свијету и издавачку продукцију која ће издавати за почетак годишњи двоброј часописа , књиге и монографије његових сарадника.Оставите одговор