ЦЦИ: Увјерења о некажњавању се дају после конкурса

Истраживања показују да једно пријављивање на јавни конкурс за радно мјесто, уз достављање љекарског увјерења и увјерења о некажњавању, кандидате кошта више од 50 КМ, саопштили су Центри цивилних иницијатива. Обавеза послодаваца је да тек по избору за одређено радно мјесто, а прије потписивања уговора о раду, од кандидата траже љекарско увјерење и увјерење о […]

уторак, 23 августа, 2011 / 11:13

Истраживања показују да једно пријављивање на јавни конкурс за радно мјесто, уз достављање љекарског увјерења и увјерења о некажњавању, кандидате кошта више од 50 КМ, саопштили су Центри цивилних иницијатива.

Обавеза послодаваца је да тек по избору за одређено радно мјесто, а прије потписивања уговора о раду, од кандидата траже љекарско увјерење и увјерење о некажњавању. Ова увјерења послодавац тражи службеним путем од надлежне институције у складу са законом, а не од кандидата лично.

Подсјећамо послодавце, посебно јавне установе, јавна предузећа и институције да љекарско увјерење које се захтијева од свих кандидата пријављених на јавни конкурс представља формалну препреку запошљавању и финансијску дискриминацију спрам кандидата лошијег материјалног стања, кажу у ЦЦИ.

Новчана казна за субјекта који обрађује податке о осуђиваности/ неосуђиваности у конкурсној процедури супротно закону, односно захтијева и добије увјерење о кажњавању/некажњавању од учесника у конкурсној процедури, креће се од 50.000 до 100.000 КМ, а за одговорно лице у од 1.000 до 15.000 КМ, док је за особу запослену код субјекта од 500 до 10.000 КМ.

Такође, у контексту дискусије о заштити личних података изабраних на политичке функције, сви кандидати од којих се, супротно закону, приликом конкурисања за радна мјеста захтијева увјерење о некажњавању могу се обратити Агенцији за заштиту личних података у БиХ и поднијети приговор.0 КОМЕНТАРА

 1. Uglavnom su svi konkurski u državnoj upravi namješteni za nekog tako da kad se već zna kandidat koji će proći nije zgorega da odjednom dostavi sve dokumente koji mu trebaju da odmah počne raditi.
  Tako se redovno traži i rodni list i uvjerenje o državljanstvu i kopija lične karte, vozačke dozvole i ljekarsko uvjerenje (koje košta i do 120 KM a važi 6 mjeseci ) a i uvjerenje o nekažnjavanju koje važi 3 mjeseca.
  Ali nije to nikakav problem dostaviti i platiti kad znaš da je tata našao vezu u ministarstvu B-)B-)B-)

 2. Интересантно је то да дежурни критичари нису спремни похвалити ни овакве иницијатие, само зато што одлазе из невладиног сектора. Ово је веома добра иницијатива и спознаја за грађане и ово треба поздравити. Да је нешто рекао Дукић и слични који нам свима сједе на буџетској кичми, било би милион патри(ј)отских коментара. Браво за екипу која прича о овоме.;)

 3. Иако знам да се, готово увијек, унапријед зна ко ће да се запосли на тамо неко мјесто за које је расписан конкурс, поздрављам ову иницијативу…Кад већ годинама не могу ни приправнички да „одрадим“, бар ће ми остат` нека лова у џепу:D

 4. Ako se u prosjeku na posao čeka 4 godine i ako se par puta mjesečno konkuriše na konkurse za posao u tom periodu je potrebno
  -96 puta kopirati dokumentaciju za konkurs -96 KM
  -96 puta ovjeriti svu dokumentaciju koja se šalje za konkurs (što je takođe glupost neviđena).- besplatno za nezaposlene ako ne računamo troškove odlaska do mjesta ovjere odnosno ako je je opština blizu mjesta stanovanja :))
  -16 puta izvaditi uvjerenje o nekažnjavanju- 8 KM
  -8 puta izvaditi ljekarsko uvjerenje koje košta 50 do 120 KM ovisno od ustanove koja izdaje — od 400 do 960 KM
  -96 puta poslati dokumentaciju poštom 2,5 KM po koverti 240 KM
  -odlazak na razgovore za posao minimalno u prosjeku 10 do 20 KM odnosno 960 do 1920 KM

  Dakle konkurisanje za posao dva puta mjesečno u periodu od 4 godine je približno potrebno od 1704 KM do 3224 KM ovisno od cijene ljekarskog uvjerenja i udaljenosti mjesta u kome se obavlja intervju za posao .
  http://www.capital.ba/na-posao-se-ceka-u-prosjeku-42-godine

 5. Хвала свима који су похвалили иницијативу и препознали у њој добру намјеру. Циљ је заиста промијенити неповољну конкурсну праксу која додатно и непотребно оптерећује незапослена лица. И сам сам провео на Биро-у три године па одатле идеја за ову иницијативу.

  Хтио бих још само кориговати овај текст горе који каже да послодавац по службеној дужности тражи оба увјерења. Ту је дошло до грешке у преносу вијести. Исправно је да послодавац тражи службеним путем Увјерење о некажњавању, а Љекарско увјерење прилаже кандидат али тек пошто је извјесно да ће добити запослење, дакле непосредно прије потписивања Уговора о раду.

  У случају да вам неко тражи Увјерење о некажњавању, приговор можете поднијети Агенцији за заштиту личних/особних података у БиХ.

  поздрав 🙂
  Обрен Бјелошевић – ЦЦИ

 6. ово је за похвалу. чему више све то копирање и чудеса. само вади неке документе лудила. имам друга у суду, и знам шта се дешава. на једно мјесто сто кандидата, само се ваде увјерења. умјесто да се пошаље по службеној дужности.

 7. Ево, Саобраћајна и техничка школа, Економска и трговинска школа и Техничка школа (све из Добоја) траже: „uvjerenje suda da lice nije pravosnažnom presudom osuđivano za krivična djela učinjena protiv dostojanstva ličnosti, morala, službene dužnosti, trgovine ljudima, zlostavljanja djeteta, polnog i drugog nasilja nad djetetom ili maloljetnim licima“, а Техничка још и љекарско увјерење…

  obrenbj, 24.08.2011. 15:09:29
  „У случају да вам неко тражи Увјерење о некажњавању, приговор можете поднијети Агенцији за заштиту личних/особних података у БиХ.“

  Колико траје рјешавање по приговору упућеном Агенцији за заштиту личних података? Шта се дешава ако ја упутим приговор, а оно конкурс `ладно прође и моја пријава се оцијени као непотпуна јер немам то увјерење?

 8. Дијана, на твоје питање би уствари требала да одговори Агенција за заштиту л/п.

  Ја бих само подсјетио да сваки конкурс траје 8 или 15 дана, и да након истека конкурса и одабира кандидата постоји и жалбени рок, 8 дана да се поднесе жалба и након пријема жалбе 7 дана да на њу буде одговорено. Свеукупно то је временски период у којем треба реаговати у циљу заштите својих права.

 9. Дијана, на твоје питање би уствари требала да одговори Агенција за заштиту л/п.

  Ја бих само подсјетио да сваки конкурс траје 8 или 15 дана, и да након истека конкурса и одабира кандидата постоји и жалбени рок, 8 дана да се поднесе жалба и након пријема жалбе 7 дана да на њу буде одговорено. Свеукупно то је временски период у којем треба реаговати у циљу заштите својих права.

 10. Да ли ви као организација можете допринијети да Агенција ажурно ради овај дио посла?? Имамо ситуацију у РС да Комисја за сукоб спречавања интереса у органима власти није пронашла ниједан такав случај прошле године, можете ли ту ишта урадити, јер се дешава да један човјек ради на више мјеста одједном??;)

Оставите одговор