ЦЦИ: Стварно незапослених има 200 хиљада, а не пола милиона

У БиХ тренутно има око 200 000 стварно незапослених лица, а не 550 000 незапослених како се до сада рачунало – процјене су Центара цивилних иницијатива. Пројект менаџер ЦЦИ-а Адис Араповић рекао је Срни да је према процјенама ентитетских завода за запошљавање свега 20 одсто људи који су на бироима стварно незапослени и траже посао, […]

четвртак, 20 јуна, 2013 / 13:09

У БиХ тренутно има око 200 000 стварно незапослених лица, а не 550 000 незапослених како се до сада рачунало – процјене су Центара цивилних иницијатива.

Пројект менаџер ЦЦИ-а Адис Араповић рекао је Срни да је према процјенама ентитетских завода за запошљавање свега 20 одсто људи који су на бироима стварно незапослени и траже посао, док су остали на бироу искључиуво због кориштења здравственог осигурања и других бенефиција по основу незапослености.

"Нетачно је излазити у јавност са кумулативним бројем од 550 000 незапослених у БиХ, јер је тај број далеко од истине и минимално је мањи за 200 000 људи", истакао је Аараповић.

У организацији ЦЦИ у Бањoj Луци је данас одржан округли сто о реформи политика запошљавања у БиХ "Посао народу: да ли јавне службе за запошљавање требају запошљавати?".

На скупу је представљен нацрт анализе "Политике запошљавања у БиХ", а закључци и препоруке анализе намећу неколико приоритетних циљева за побољшање ефикасности рада јавних служби за запошљавање.

Учесници округлог стола сагласни су о потреби оптимизације законске регулативе која ће ићи у корист јавних служби за запошљавање да би се растеретила сервисирања здравственог осигурања, да би се накнаде за незапосленост учиниле праведнијим, те да би јавне службе за запошљавање испуниле своју примарну друштвену и институционалну улогу, а то је ефикасно посредовање при запошљавању.

У раду округлог стола учествовали су представници јавних служби за запошљавање, ресорних министарстава, завода здравственог осигурања, привредних комора, синдиката, послодаваца и невладиних организација.0 КОМЕНТАРА

  1. To je zato što onih 300 hiljada nema nadu da će naći posao. Ove kretene koji rade ove analize treba za muda objesiti. A kako prema njihovoj logici kategorisati one koji rade, a ne primaju platu niti se izmiruju obaveze prema državi za njih? Niti imaju platu, niti imaju zdravstveno. I za ovu analizu neko prima platu. Zemlja u kojoj je logika obrnuta.