ЦББХ обзнањује до које мјере се не плаћају дугови домаћих фирми

Централна банка БиХ објавила је ажуриране податке о блокираним рачунима пословних субјеката у БиХ, према којима је, закључно са данашњим даном, било блокирано 91.999 рачуна пословних субјеката, док 50.483 фирме имају блокиран бар један рачун.

четвртак, новембар 1, 2018 / 18:31

И у овом мјесечном извјештају о блокираним рачунима у Регистру трансакцијских рачуна Банке, који садржи 3.673 странице, као и раније, наведена су правна лица из различитих области, међу којима привредна предузећа, здравствене организације, удружења, задруге, субјекти који се баве услужним дјелатностима, спортске организације.

У првом извјештају Централне банке, објављеном почетком новембра 2012. године, број блокираних рачуна пословних субјеката у БиХ износио је 58.038, док су 35.694 фирме имале бар један блокиран банкарски рачун.

Из Централне банке БиХ саопштено је да су на попису рачуна уочљиве двије разлике у односу на бројеве у претходном попису.

Наведене разлике су директни ефекат извршене доградње Јединственог регистра рачуна пословних субјеката у БиХ, јер је Централна банка затражила од комерцијалних банака да ажурирају попис блокираних рачуна.

Прва уочљива разлика је у броју пословних субјеката који имају блокиран најмање један рачун, који је сада смањен у односу на раније извјештаје, што је посљедица ажурирања података од комерцијалних банака.

Друга уочљива разлика је у укупном броју блокираних рачуна пословних субјеката, који је сада повећан у односу на раније извјештаје, што је логична посљедица доградње Јединственог регистра, у којем се сада налазе сви рачуни пословних субјеката, а не само трансакциони рачуни, као раније, наводи се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *