Чавић: Странци су против тужбе због необјављивања референдума

Лидер НДП Драган Чавић пожалио се да трпи страшан притисак страних дипломата, и да је неколико њих тражило да одустане од намјере да тужи Службени гласник и друге особе због необјављивања Одлуке НСРС о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

недеља, 10 септембра, 2017 / 12:05

– Јуче сам (петак) имао састанак са једним дипломатом, и он је тражио од мене да одустанем, открива Чавић.

"Ја не знам шта се ово догађа, то је невјероватно, западне дипломате од мене траже од када сам рекао да покрећем тужбу против оних који нису објавили, који су спријечили објављивнаје референдума, да то не радим. Ја сам шокиран. Зашто? Па као одржаће референдум. Па драга господо он је дужан да одржи референдум. Одлука НСРС је донесена, о чему ви причате, па ви сте саучесници са њим. Имао сам већ неколико интервенција западних дипломата, невјероватно да то не радим. Којих? Нећу да говорим због њих”, рекао је предсједник НДП-а Драган Чавић.

Чавић каже да је јасно поручио да не одустаје од своје намјере, и да опозиција неће учествовати пракси необајвљивања одлука Народне скупштине, њиховим држањем у ладици.

"Не може Додик да изађе и образложи да јесмо донијели одлуку, јесте она требала постати правоснажна, али ми референдум нисмо одржали зато што смо били под страшним притиском странаца и да смо то урадили довели би РС у потпуну изолацију. Какав цинизам. Па ми смо га ту упозоравали у расправи, не чини то човјече”, рекао је лидер НДП-а Драган Чавић.

Прије шест дана је Милорад Додик на Чавићеву најаву тужбе, поручио да се Чавић не сикира и да ће одлука о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити објављена и да ће бити референдума.

НСРС усвојила је 15. јула приједлог о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. За одлуку је било 45 гласова за и 35 суздрзаних (посланици опозиције). Од тада су прекршени сви рокови за објављивање ове одлуке у службеном гласнику, чиме би она постала званична, након чега би било јасно и у ком року од објављивања одлуке се референдум мора одржати.

Референдумско питање које је одређено у одлуци која сада стоји ни на небу ни на земљи гласи: "Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметање закона од високог представника и међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС”.