Чавић: Срамота је што Дудаковић није одавно у затвору

БАЊА ЛУКА – Бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић, који је у прољеће 2006. године заједно са премијером Милорадом Додиком поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против команданта Петог корпуса муслиманске армије БиХ Атифа Дудаковића, истиче да је срамотно да Тужилаштво у овом случају још није подигло оптужницу. "Постоји низ доказа да је Дудаковић починио ратне […]

четвртак, јул 23, 2009 / 12:59

БАЊА ЛУКА – Бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић, који је у прољеће 2006. године заједно са премијером Милорадом Додиком поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против команданта Петог корпуса муслиманске армије БиХ Атифа Дудаковића, истиче да је срамотно да Тужилаштво у овом случају још није подигло оптужницу.

"Постоји низ доказа да је Дудаковић починио ратне злочине као командант Петог корпуса муслиманске армије БиХ и потпуно ми је нејасно како се тај човјек још увијек не налази у затвору", рекао је Чавић.

Чавић је подсјетио да су након емитовања снимка "Шкорпиона" који убијају шест особа, у року од 24 часа сви починиоци били похапшени, а Атиф Дудаковић се послије још једног од апсолутних доказа, који необориво показују да је дириговано наредио убиство ратних заробљеника, "шепури" по Бихаћу и пркоси правди, умјесто да се нађе у затвору.

Он је навео примјер генерала Новака Ђукића, који је осуђен на казну затвора од 20 година на начин који, како каже Чавић, није забиљежен у правосуђу БиХ, иако није имао никакву непосредну командну одговорност за гранатирање Тузле.

"Поредећи оно што је суд до сада чинио по другим предметима када су Срби у питању, Дудаковић је јутрос требао бити у затвору, и то не јутрос него давно, али нажалост није и то потврђује да у Суду БиХ постоји врло висок степен политичке инфилтрираности у доношењу одлука о покретању судских поступака и подизању оптужница", рекао је Чавић.

Он је подсјетио да је заједно са премијером Милорадом Додиком 2006. године у марту поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против Атифа Дудаковића због злочина које је починио својим директним наредбама над ратним заробљеницима Србима на подручју зона одговорности Петог корпуса.

"Фикрет Абдић, који је командовао дијелом бошњачких снага на подрчју Цазина и Цазинске крајине, оптужен је за ратне злочине, а истовремено Атиф Дудаковић чији су војници евидентно по његовој наредби убијали припаднике војске лојалне Фикрету Абдићу, једини није у процесу утврђивања кривичне одговорности за почињена кривична дјела", рекао је Чавић.

Чавић је истакао да и поред низа аргумената да је починио ратне злочине, Атиф Дудаковић има имунитет од правосуђа БиХ за почињене ратне злочине, што је назвао жалосним и трагичним.

Телевизијске станице РТРС и БН у БиХ емитовале су запањујући видео снимак смакнућа двојице ратних заробљеника на подручју Бихаћа 1994. године, на коме наређење за стријељање директно у камеру издаје муслимански генерал Атиф Дудаковић.

"Стрељати на лицу мјеста", говори у камеру Дудаковић, а на снимку слиједе језиви призори како муслимански војници вуку беживотна тијела убијених заробљеника уз Дудаковићев коментар: "Задовољство ми је да су ова крмад побијена".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *