Чавић: Са Србијом и Русијом братски, а са свима осталима пријатељски

Предсједник НДП-а Дрган Чавић поздравио је данас развој добрих односа Републике Српске и Руске Федерације те истакао да је долазак Сергеја Лаврова, министра иностраних послова Русије, важан за Републику Српску и БиХ.

субота, 22 септембра, 2018 / 16:54

”Подршка Дејтонском споразуму, од тренутка када је Лавров постао мининстар, добила је на значају, а господин Лавров и данашња руска  администрација снажно стоје иза Дејтона и то се манифистује кроз дјеловање у међународним организацијама и Савјету за имплементацију мира”, казао је Чавић.

Чавић је истакао да су се сада створили такви међународни услови, да када би некоме пало на памет да на међународном ноивоу разговара о неким новим рјешењима за БиХ, Срби легитимно могу да позову Русију да се у такве преговоре укључи.

”Република Српска и сви српски представници у институцијама у БиХ морају у континуитету рачунати на подршку Руске Федерације да учествује у евентуалним преговорима, јер нам Дејтонски споразум даје легитимно право, с обзиром да је Русија његов гарант, а то треба бити основ политичког дјеловања Срба као конститутивног народа на овим просторима”, закључио је Чавић.

Он увјерава да промјена власти неће бити и промјена добрих односа са Руском Федерацијом.

”Када сам био предсједник Републике Српске, због мојих јако добрих односа са Руском Федерацијом, био сам прозиван од тадашње опозиције, али ме радује да су они промијенили мишљење и схватили колики је значај и политичка тежина држати ту комуникацију потпуно отвореном и пријатељском”, поручио је Чавић.

Он истиче да је у међународним односима најлакше градити непријатеље, али увјерава да је најважније градити пријатеље на сваком мјесту те да је официјелна политика Србије најбољи примјер за то.

”Са Србијом и Русијом братски, а са свима осталима пријатељски. Није нам довољно да нам долазе само политички представници братских држава, потребно је да отворимо врата са свим другим државама”, поручио је Чавић данас у Бањалуци.