Чавић: ИРБ ствара проблеме у банкарском сектору

Предсједник Демократске партије Драган Чавић изјавио је данас да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске под огромним политичким утицајем врха владајућег Савеза незавинсних социјалдемократа, због чега је постала покретач проблема у банкарском сектору Српске. Чавић је навео да је Влада РС донијела одлуку да одређеним фирмама додијели нове грејс периоде за отплату кредита, пласираних путем ИРБ, […]

субота, август 11, 2012 / 13:25

Предсједник Демократске партије Драган Чавић изјавио је данас да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске под огромним политичким утицајем врха владајућег Савеза незавинсних социјалдемократа, због чега је постала покретач проблема у банкарском сектору Српске.

Чавић је навео да је Влада РС донијела одлуку да одређеним фирмама додијели нове грејс периоде за отплату кредита, пласираних путем ИРБ, јер та предузећа нису била у стању да их враћају.

“Фамозна фирма Фрут еко није враћала кредит по основу уговора о кредиту од три милиона марака и ИРБ јој је омогућила да продужи грејс период с двије на пет година”, казао је Чавић на конференцији за новинаре.

Сувласник фирме “Фрут еко” је син предсједника Српске Милорада Додика, Игор Додик. ИРБ је овој фирми у јулу 2008. године додијелила кредит од три милиона марака, који је пласиран путем Балкан-инвестмент банке.

Предсједник ДП је оцијенио да је ИРБ постала покретач проблема у банкарству Српске, појашњавајући да ова банка индукује неликвидност банака, пласирајући кредите који се не враћају, као и пласирајући хартије од вриједности које ће бити наплаћене тек за десет до 15 година.

Чавић је даље навео да Влада РС није уплатила свој оснивачки улог за успостављање Агробанке у РС, јер је чекала одлуку Владе Србије о формирању огранка ове банке у Српској, али је истакао да је проблем у томе што је власт у РС “пристала олако, без икаквих сазнања о пословању те банке у Србији” да потпише уговор о формирању огранка Агробанке.

“Како Влада може да договара, чак и потписује уговоре о формирању нове банке, а да при томе не изврши анализу с ким прави тај посао”, казао је Чавић.

Према његовим ријечима, Влада РС је тај принцип раније примјенила купујући 20 посто дионица Бобар банке и 14 посто дионица Балкан-инвестмент банке.

“Спекулативним уласцима у банке, Влада РС покушава да спаси повлаштене банке, јер су њихови бројни пласмани често врло ризични”, казао је предсједник ДП, додајући да су ризични кредити ИРБ пласирани управо путем ове двије банке.

Чавић је још рекао да Српска има “неозбиљну Владу”, да РС биљежи пад БДП, те да ће се ребалансом буџета у септембру десити “нова отимања од социјално најугроженијих категорија становништва, да би се спасила ликвидност буџета и тако створили услови за добијање новог кредита од ММФ”.

Лидер ДП даље је ракао да је фирма “Гранд трејд” на посједу Земљорадничке задруге “Агропромет” у Бањој Луци истресла стотине хиљада кубика земље ископане у центру града, гдје је почела градња стамбено-пословног комплекса.

Он је навео да је тако уништено пет дунума воћњака и зелене површине, а да за то нико не одговара.

“Гранд трејд”, фирма у власнишву бањолучког бизнисмена Милета Радишића, у центру Бање Луке гради стамбено-пословни комплекс, због чега су грађани протестирали више од мјесец дана.0 КОМЕНТАРА

 1. Значи млади Додик ипак не стиже да плати кредит. А татко се хвачио да редовно испуњава обавезе и тако то. Град полупао јабуке, или се проклошарио

 2. „Presipanje iz supljeg u prazno“ sto je praktikovala i jos uvijek praktikuje IRB pokazuje neznanje i bahatost vlasti.Imali smo prilike da citamo ranije kome i kako su sve dijeljeni krediti – kriterij“ i po babu i po stricevima“ ali ono sto bi mene interesovalo je informacija: Preko koje banke je D.Cavic finansirao gradnju svoje vikendice na C.Poljima te kupovinu zemljista na Jahorini?

 3. @sasa
  ne zanima me nijedan politicar, pa ni ovaj, ali predlazem da uzmes kalkulator i uporedis. koliko moze kostati Cavina vikendica i zemljiste? evo neka je 2 miliona, da zaokruzimo.
  u kasi IRB je bilo 2007. 1,3 milijarde.
  ako je Cava maznuo samo 2 miliona, iz ove perspektive, trebalo bi mu spomenik dignuti.

 4. ИРБ ће доживјети судбину некадашње Кристал банке (тада у државном власништву), чији челници су у вријеме прве Владе Милорада Додика дијелили кредите по јаранско-родбинској линији (Чичић Галамес), а циљ је био да никад не буду враћени.

 5. Stara narodna izreka :“ Nije sve u kesu – nesto je i u gotovini“
  Inace kod nas je sve relativizirano tako da se mogu cinjenice manipulirati.

  „Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Dragan Čavić je 2005. godine pomilovao nedavno uhapšenog vođu kriminalnog klana Darka Eleza, tada osuđenog za ubistvo Gorana Govedarice u Istočnom Sarajevu“

 6. @dobrovoljac

  Pa ne postoji politicar koji nije donio losu odluku, sto naravno nije opravdanje, ali isto tako postoji sansa da se opametio i uvidio neke stvari, dok ovi trenutni niti sta vide niti ih sta interesuje!

  Sto se tice imovine, pa logicno je da oni imaju vise, na kraju krajeva imaju i dosta veca primanja od vecine, samo se se postavlja pitanje koliko vise, 3,4 puta ili 200 puta vise!

 7. Ма какав он градоначелник прво нек се среди у својој кући па онда ил чим неки проблем ајд брате милораде ти то што је он урадио нема нигдје у свијету

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *