Чавез национализује још пар предузећа

КАРАКАС – Предсједник Венецуеле Уго Чавес је, настављајући национализацију привреде, наложио да у државно власништво пређе и неколико мањих компанија у сектору гвожђа и керамике, објавили су тамошњи медији. Чавес, који је већ извршио национализацију већине великих индустрија у Венецуели, међу фирмама које ће прећи у државне руке поменуо је произвођаче брикета од гвожђа „Ориноко […]

петак, 22 маја, 2009 / 17:46

КАРАКАС – Предсједник Венецуеле Уго Чавес је, настављајући национализацију привреде, наложио да у државно власништво пређе и неколико мањих компанија у сектору гвожђа и керамике, објавили су тамошњи медији.

Чавес, који је већ извршио национализацију већине великих индустрија у Венецуели, међу фирмама које ће прећи у државне руке поменуо је произвођаче брикета од гвожђа „Ориноко ајрон" и „Матеси".

Неколико предузећа предвиђених за национализацију је већ дуже вријеме у спору са радницима око услова рада.

Званични Каракас постепено смањује обим приватног сектора у земљи путем преузимања великих компанија у сектору нафте, електричне енергије и челика током последње двије године, у склопу чега је већ национализована највећа венецуеланска челичана, „Сидор".

Последњих недеља предсједник Чавес је напоре за преузимање усмјерио према мањим нафтним фирмама и локалној филијали америчког гиганта прехрамбене индустрије, „Карџила".Оставите одговор