Чавара: Федерација је у хаотичном стању

Федерација БиХ је у хаотичном и неуставном стању, економска ситуација је врло тешка и оваква влада тешко може да направи било какав искорак и допринесе заустављању пада на свим пољима, оцијенио је потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара. "Циљ предложених препорука за реформу Устава ФБиХ је да се Федерација уреди по вољи само једног, бошњачког народа. […]

среда, јун 26, 2013 / 10:49

Федерација БиХ је у хаотичном и неуставном стању, економска ситуација је врло тешка и оваква влада тешко може да направи било какав искорак и допринесе заустављању пада на свим пољима, оцијенио је потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара.

"Циљ предложених препорука за реформу Устава ФБиХ је да се Федерација уреди по вољи само једног, бошњачког народа. Сви они који желе добро ФБиХ и БиХ у цјелини то неће радити. Оваквим потезима се неостварени ратни циљеви настоје провести кроз политику", рекао је Чавара.

Он је за "Глас Српске" истакао да од Дејтонског споразума до данас ситуација у ФБиХ није била никад гора, те да се може рећи да се не остварује уставност ни законитост.

"Имамо Владу која је формирана противуставно и противзаконито са нелегитимним представницима конститутивних народа и то захваљујући високом представнику. Уз све то, тој влади је изгласано неповјерење и у Представничком и у Дому народа Парламента ФБиХ", навео је Чавара.

Чавара је истакао да у силним препорукама за реформу Устава ФБиХ нису значајно препознати интереси Хрвата, те да би, ако би се по тим препорукама правили амандмани, то довело до потпуног хаоса, јер је ријеч о толико промјена да би то захтијевало израду новог устава.

"Очигледно је да циљ комисије коју је формирала Амбасада САД у БиХ није био да се обави што више консултација, већ да се напише оно што се жели. Компромиси који су постигнути у Вашингтонском и Дејтонском споразуму су занемарени. Уважавање права конститутивних народа и свих других грађана може нас водити у будућност. Кроз ту наводну равноправност грађана на индиректан начин се Хрвати тјерају из ФБиХ и БиХ као конститутиван народ", наглашава Чавара.

Коментаришући тренутну ситуацију у БиХ, Чавара је истакао да је криза у ФБиХ, која траје од избора, сада на вјешт начин пребачена на ниво БиХ, наводећи да је дио оних, који су организовали протесте испред зграде институција у Сарајеву, имао ту намјеру.

"Они који су надлежни за безбједност и одржавање јавног реда и мира нису хтјели да раде свој посао. За то би морао неко одговарати. Забрињава чињеница да су на челним позицијама полицијских структура политички представници који воде рачуна о странци, а не о безбједности", закључио је Чавара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *