Царица Милица: Брнабићка каже да је Србија под највећим притиском од 1999. године

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да се Србија суочава са највећим притицима од 1999. године, што је, како је навела, реакција на обраћање предсједника Александра Вучића на Генералној скупштини УН у Њујорку.

понедељак, 26 септембра, 2022 / 06:32

Брнабићева је рекла да су притисци појачани и због потписивања плана консултација између министарства спољних послова Србије и Русије, наводећи да су негативне реакције због тог документа непотребне, јер није правно обавезујући и да се потписује уназад већ 26 година.

"Да га је ико од ових што критикују и нападају Србију и најављују декларације против наше земље погледао, видео би да за разлику од сличних планова, у овом се не спомиње безбедносни аспект, нити консултације око било какве војне сарадње", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је несразмјерно бурна реакција у односу на значење плана консултација показатељ да је тражен начин да се реагује на говор Вучића у Њујорку, јер одређене велике силе нису могле да поднесу истину коју је изнио.

"Покушала сам и данас да разговарам са званичницима ЕУ, ту не постоји никакав простор за разговор, они нас не чују, то су бруталне уцене, претње", навела је Брнабићева за Телевизију "Пинк".

Она је навела да због притисака које трпи Србија постоји много политичара у Српској напредној странци и чланова у Влади који желе да држава промијени своју политику како би притисци нестали, а да Вучић жели да Србија води самосталну спољну политику колико год тешко било.