Чанковић тражи укидање одлуке о конститутивности

БАЊА ЛУКА – Србски народни покрет „Избор је наш“ тражи од институција Републике Српске да покрену иницијативу за укидање одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа у Федерацији БиХ и Српској, изјавио је предсједник ове невладине организације Дане Чанковић. "У недостатку пописа становништва, који би дао прецизне статистичке податке имамо резултате избора који […]

понедељак, октобар 25, 2010 / 13:59

БАЊА ЛУКА – Србски народни покрет „Избор је наш“ тражи од институција Републике Српске да покрену иницијативу за укидање одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа у Федерацији БиХ и Српској, изјавио је предсједник ове невладине организације Дане Чанковић.

"У недостатку пописа становништва, који би дао прецизне статистичке податке имамо резултате избора који указују да у ФБиХ постоје двије националне територије на којима живи више од 95 одсто Бошњака, односно више од 95 одсто Хрвата, а у РС више од 95 одсто Срба, због чега нема смисла да неколико процената Срба у ФБиХ заузима министарске и друге функције на основу националног кључа и да неколико процената Бошњака и Хрвата имају осам министара у Влади РС", истакао је Чанковић.

Он је рекао да СНП нема ништа против да Бошњак или Хрват буде министар у РС, али не по основу националног кључа, већ на основу способности, стручности и лојалности Српској.

"Таква фарса произашла је из одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа у РС и ФБиХ. Та одлука је правно проблематична, извор проблема и других штетних одлука", каже Чанковић.

Он је подсјетио да су против такве одлуке гласале судије представници хрватског и српског народа, док су је подржале судије из реда бошњачког народа и тројица странаца.

"Због тога треба укинути одлуку о конститутивности сва три народа у РС и ФБиХ", закључио је Чанковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *