Чанак: Крајње вријеме за сарадњу Немањине и Бановине

Крајње је вријеме да престане криминализовање покрајинских институција, и да почне сарадња „Немањине и Бановине“, поручује лидер ЛСВ-а Ненад Чанак. Наглашава и да се мора утврдити ко је одговоран за разне афере, попут оне са Развојном банком Војводине.  Што се тиче хапшења функционера ДС-а Борислава Новаковића, лидер ЛСВ не жели да спекулише. "У сваком случају, […]

четвртак, 26 септембра, 2013 / 16:05

Крајње је вријеме да престане криминализовање покрајинских институција, и да почне сарадња „Немањине и Бановине“, поручује лидер ЛСВ-а Ненад Чанак.

Наглашава и да се мора утврдити ко је одговоран за разне афере, попут оне са Развојном банком Војводине.

 Што се тиче хапшења функционера ДС-а Борислава Новаковића, лидер ЛСВ не жели да спекулише.

"У сваком случају, надам се да неће провести 13 месеци у притвору пре него што буде оптужен или ослобођен, као што је било са Гораном Кнежевићем", рекао је Чанак у интервјуу Политици.

Што се Војводине тиче, Чанак не види разлог за раскид покрајинске коалиције, а за реконструисану Владу Србије каже да јој треба дати неко вријеме да покаже шта ради и шта намјерава да уради.

"Сигурно да ангажовање људи попут Гузебауера и Строс-Кана оставља некакав утисак да је влада спремна за неке озбиљне резове у држави, али ја судим по резултатима, па ћу их сачекати", рекао је Чанак.

Истакавши да се у протеклу годину дана показало да се Александар Вучић "у доброј мјери држи дате ријечи и онога што најави", Чанак каже да нема разлога да мисли да ће бити другачије кад су у питању уставне надлежности Војводине.

"Што се тиче Александра Вучића, упркос његовој, за мене дискутабилној прошлости, о њему могу да кажем да је озбиљан и човек и политичар од речи. Исто тако, чињеница је и да нису сви напредњаци Александар Вучић", истакао је Чанак.

"Али, оно што је поред тих уставних и законских обавеза које Вучић помиње такође нужно да се догоди, јесте да Влада престане маћехински да се понаша према Војводини. А тако се понашала у претходних годину дана", рекао је Чанак.

Истовремено, сматра да изјаве министра Игора Мировића показују вољу да се настави са политичким притиском на покрајинску власт, а без јасне визије како учинити нешто да се помогне Војводини, која је већ трећи пут заредом сврстана у недовољно развијене регионе.

На питање да ли би подржао ову владу, Чанак каже је "Дачићев и Вучићев кабинет" имао успјеха када је ријеч о Косову и европским интеграцијама, и да је ЛСВ спремна да "крајње конструктивно, без обзира на политичке разлике", подржи потезе предузете по тим питањима.

"То је, на крају крајева, као и помоћ трудницама, део нашег програма и дугогодишњих залагања. Не видим како бисмо могли да не подржимо нешто за шта се ми залажемо годинама", закључио је Чанак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *