Чак и Фигаро каже: Србија је понижена у на прослави у Паризу

Протокол француског предсједника смјестио је предсједника Србије Александра Вучића изван званичне трибине на прослави потписивања примирја у Првом свјетском рату.

среда, новембар 14, 2018 / 07:36

Предсједник Србије био је смјештен ван домета телевизијских камера, што је неприхватљив пропуст, с обзиром да је Србија у Великом рату изгубила „1,2 милиона своје дјеце“, пише „Фигаро“.

Високи члан протокола Јелисејске палате, задужене за распоређивање званица на почасној трибини, изјавио је за париски лист: „Забрљали смо“.

Око предсједника Макрона налазили су се представници земаља савезница из Првог свјетског рата – Русије, САД, Италије и Румуније, али и предсједници Бугарске и Турске, као и канцеларка Њемачке, које су прије 100 година биле непријатељи, а за то вријеме један човјек, иако растом огроман, (Вучић) скрајнут је да ниже није могло бити и постављен да сједне на супротној трибини, међу нижерангираним министрима, дипломатама и другим званичницима.

„Ту Србију, са њеним историјским жртвама, Француска је понизила 11. новембра. Можемо само да замислимо како се Александар Вучић осјећао док је, преко пута себе гледао, осмјехнуте између Трампа, Путина и Макрона, озлоглашеног Реџепа Тајипа Ердогана, или Хашима Тачија, предсједника земље коју Србија не признаје и која је 1914. била тек област у саставу Србије“, истиче се у тексту.

Trump receives 'touching' welcome at Elysee Palace

Trump receives 'touching' welcome at Elysee Palace ahead of WWI armistice centenary commemorations

Publiée par Ruptly sur Samedi 10 novembre 2018

Иако се француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони у понедјељак извинио у име Париза, у Београду реакције нијесу изостале.

Споменик захвалности Француској, тек обновљен – вандализован је, а чули су захтјеви да се Париска и Француска улица преименују, наводи лист.

„Фигаро“ указује да се 6. децембра Емануел Макрон долази у Београд. Вучић му је обећао грандиозан дочек и рекао да Србија неће „забрљати“ када је ријеч о обиљежавању историјског пријатељства између двије земље, које почива на заједнички проливеној крви.

У тексту који је потписао замјеник директора Фигароа Жан-Кристоф Буисон, закључује се да ће овога пута Француска бити та која ће се осјетити пониженом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *