‘Чајевец": Договор о подјели имовине

БАЊА ЛУКА – Двадесет четири предузећа настала из некадашњег пословног система "Чајавец" сагласила су се да подијеле имовину која је некада припадала овом гиганту, што је процес који је због блокаде неколицине директора из састава овог предузећа стајао у мјесту од 2001. године, рекао је Небојша Малинић, акционар предузећа "Чајавец". Коначан споразум о диоби имовине, […]

четвртак, август 20, 2009 / 09:52

БАЊА ЛУКА – Двадесет четири предузећа настала из некадашњег пословног система "Чајавец" сагласила су се да подијеле имовину која је некада припадала овом гиганту, што је процес који је због блокаде неколицине директора из састава овог предузећа стајао у мјесту од 2001. године, рекао је Небојша Малинић, акционар предузећа "Чајавец".

Коначан споразум о диоби имовине, према неким предвиђањима, требало би да буде потписан почетком наредне седмице у Бањoj Луци, након што је консултантска кућа "Систем консалтинг" урадила протокол о намјерама у поступку разграничења имовине.

Малинић је објаснио да су тренутни корисници и власници простора потписали протокол којим су се сагласили с поступком разграничења имовине бившег "Чајавца", између предузећа проистеклих из тог система.

"Предузећа која су проистекла из система `Чајавец`, али и друга правна и физичка лица, на одређен начин стекла су право власништва над некретнинама које се у земљишној књизи и катастру воде на бивше предузеће `Руди Чајавец` Бања Лука. Сви они потписали су протокол и договорили разграничење имовине", рекао је Малинић.

Он каже да годинама инсистира на провођењу овог процеса с обзиром на то да нови власници објеката чекају да грунтовно и катастарски укњиже имовину, коју су купили 2001. године у регуларном процесу приватизације или путем стечајног поступка.

Малинић је рекао да велике заслуге за рјешавање овог дугогодишњег спора припадају Влади РС.

"Појединци су оспоравали приватизацију тих објеката. Међутим, консултантска кућа `Систем консалтинг` Бања Лука увидом у неопходну документацију, констатовала је стање и то доставила Влади РС. Након тога сви су се сагласили да диоба буде урађена правично, на начин како је то констатовано у извјештају консултанта", рекао је Малинић.

Помоћник министра привреде, енергетике и развоја РС Ђуро Грбић каже да ће разграничење бити дефинитивно урађено како би се имовина уписала у земљишне књиге, а потом приступило изради посебних приватизационих програма за пет стратешких предузећа из састава војне индустрије "Чајавеца".

"Купац ће купити у пакету свих пет стратешких предузећа. Остали који су већ приватизовали предузећа моћи ће укњижити своју имовину. Уколико се нека предузећа не слажу с нечим, моћи ће то ријешити судски. Оно што је неспорно, ићи ће на укњижавање", рекао је Грбић.

Стечајни управник "Чајавец – Центра за квалитет" Саво Шеваљевић каже да је добро што се коначно назире крај овом процесу.

"Неки су мислили да `Чајавец` може производити телевизоре као некада, у трци са свјетским гигантима. Реалност је потпуно другачија. Приватизација је завршена, инвеститори су на берзи улагали у нека предузећа из састава `Чајавца`", каже Шеваљевић.Оставите одговор