Бушење: Потрага за нафтом и гасом се наставља у Обудовцу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић потврдио је Срни да ће у четвртак, 30. маја у Обудовцу почети бушење , чиме почиње нова фаза истражних радова према концесионом уговору са компанијом „Јадран-нафтагас“. Ковачевић је истакао да су сви досадашњи резултати проведних сеизмичких испитивања "Јадран-нафтагаса" крајње охрабрујући, због чега се очекују позитивни резултати […]

уторак, мај 28, 2013 / 19:37

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић потврдио је Срни да ће у четвртак, 30. маја у Обудовцу почети бушење , чиме почиње нова фаза истражних радова према концесионом уговору са компанијом „Јадран-нафтагас“.

Ковачевић је истакао да су сви досадашњи резултати проведних сеизмичких испитивања "Јадран-нафтагаса" крајње охрабрујући, због чега се очекују позитивни резултати и у наставку истраживања.

Он је додао да је, према информацијама које је доставио "Јадран-нафтагас", у 2011. и 2012. години у геолошко истражне радове инвестирано близу 20 милиона КМ, док ће инвестиције у пројекат истраживања у овој години износити око 30 милиона КМ.

"Напомињем да је истраживањем нафте и гаса почео нови инвестициони циклус у Републици Српској којем је претходила процедура додјеле концесије", рекао је Ковачевић.

Пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса, истакао је он, предвиђа инвестицију од око 345 милиона КМ и отварање око 500 нових радних мјеста у процесу експлоатације.

Према његовим ријечима, реализацијом овог пројекта биће обезбијеђена енергетска безбједност и стабилност, промијениће се геостратешки положај Републике Српске у позитивном смислу, те повећати пуњење буџета Српске и фондова.

"Истраживања и експлоатација нафте и гаса утицаће на повећање броја запослених и потражњу за кадровима из области рударства и нафтне геологије, али и осталих пратећих струка. Реализација пројекта утицаће и на развој инфраструктуре и развојне планове локалних заједница, у којима ће се одвијати конкретне активности", рекао је Ковачевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *